Više od 500 sudionika na Smrckijadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti medunarodni dani gljiva u Umagu, poznati kao Smrckijada, u organizaciji lokalnog gljivarskog društva Boletus, okupili su u subotu na Novoj obali dosad rekordan broj sudionika - više od 500 iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Podijeljeni u 39 ekipa krenuli su s vodicima u cetverosatnu potragu za gljivama po cijeloj Bujštini - od Dragonje s jedne pa sve do Mirne s druge strane.

Nagradu za najljepšeg smrcka dobili su Branka Krga i Feruco Katicic iz labinskog gljivarskog društva Martincica, najveceg su smrcka ubrali Milan i Mafalda Matkovic iz Buja, dok je gljivarsko društvo Zet iz Zagreba osvojilo nagradu za najveci broj razlicitih gljiva donesenih u košarama iz berbe.

Najljepši gljivarski štap imao je predsjednik karlovackog gljivarskog društva Dragutin Vahtaric, doznali smo od celnika Boletusa Josipa Marina Šimica.



Nakon povratka pripremljen je bogati gljivarski kotlic od tri vrste gljiva kojim su pocašceni svi sudionici. Zabava i druženje trajali su do navecer uz živu glazbu umaške grupe Bukaleta te ponudu jela od gljiva, šparuga, školjki i mesa za sve posjetitelje koji su došli na gljivarijadu pod velikim šatorom. Ondje se na posebnom štandu tijekom cijelog dana moglo mikroskopirati i determinirati ubrane gljive.

Program je poceo vec u petak okruglim stolom na temu ekološkog razvoja šuma i livada i ocuvanja staništa gljiva u organizaciji domacina, Boletusa, te Hrvatskog mikološkog gljivarskog saveza.

Nastavilo se tecajem i prezentacijom mikroskopiranja gljiva, što su vodili Marino Zugna i Miroslav Praskalo. Zatim je otvorena likovna i literarna izložba radova osnovnoškolaca s Bujštine "Carobni svijet gljiva".

Osim vrijednih gljivara Boletusa, Smrckijadu su pomogli organizirati Grad i Turisticka zajednica Umaga, te brojni sponzori.


Podijeli: Facebook Twiter