Više od 500 sudionika čistilo Kamenjak

Više od 500 sudionika eko-akcije (Z. STRAHINJA)
Više od 500 sudionika eko-akcije (Z. STRAHINJA)

Bolji dan za čišćenje Kamenjaka teško da se mogao i zamisliti. Drugoj se eko-akciji u organizaciji Javne ustanove Kamenjak odazvalo nešto više od 500 osoba, što je ipak manje nego prije 20-ak dana kada je bilo čak 600 sudionika.

Na akciju, čije je zborno mjesto bilo na Placi u Premanturi u 8 sati, stigli su ljudi dobre volje sa svih strana Puljštine, raznog profila i uzrasta, od djece do nonica i nonića. Sudionici su za sudjelovanje na dvije akcije nagrađeni besplatnom godišnjom kartom za ulaz vozilom na Kamenjak, sudjelovanjem na jednoj akciji dobivaju pola godišnje karte, a punu su kartu na jednoj akciji mogle dobiti dvije osobe prijavljene za jedno vozilo.

Danas je po prvi put sudjelovalo 200-tinjak volontera, a koliko će ukupno besplatnih karti biti podijeljeno, Igor Pasini, ravnatelj JU-a Kamenjak, u subotu nam još nije znao reći. Evidencija se tek treba pregledati.

- Prva je akcija bila usmjerena na čišćenje, a u ovoj izvlačimo oborena debla i grane. Radimo samo na rubovima šuma, da se ne bi ugrozila staništa, a cilj je smanjivanje ugroženosti od požara, rekao je Pasini.

Na Donjem Kamenjaku određeno je pet lokacije na kojima je spaljivano granje, na svakoj su bili prisutni radnici Kamenjaka, a vatru je nadgledalo i volonterima pomagalo sedam vatrogasaca iz DVD-a Medulin s tri vozila. Angažirani su i djelatnici medulinske komunalne tvrtke Med eko servis s radnim vozilom.

Tko se kasnije uključio u pospremanje Kamenjaka, a bilo je dosta takvih, lako se po najjužnijem istarskom krajoliku orijentirao prema stupovima dima. Iako su vatre paljenje samo na određenim lokacijama, Pasini je napomenuo da je obuhvaćeno cijelo područje, a granje je dovučeno na punktove na kojim se smjelo paliti. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter