Više od 500 pjevača na pozornici Istarske sabornice

Sanja Radetić Fatorić i Đeni Dekleva-Radaković presica (V. HABEREITER)
Sanja Radetić Fatorić i Đeni Dekleva-Radaković presica (V. HABEREITER)

Četrdeset i drugi susret amaterskih pjevačkih zborova Naš kanat je lip održat će se u petak i subota u Istarskoj sabornici u Poreču. Na ovogodišnjem susretu sudjeluje 18 zborova i vokalnih skupina iz Istarske, te Primorsko-goranske županije, ukupno 560 pjevača, koji će svoje djelovanje predstaviti kroz istarsko-primorsku pučku glazbu u umjetničkoj obradi, pisanoj na čakavskim dijalektalnim predlošcima.

Na susretu će biti predstavljene i dvije nove skladbe, te zbirka "Naš kanat je lip" u kojem se predstavljaju nove skladbe nastale u protekle dvije godine. Najavile su to na konferenciji za novinare profesorica Đeni Dekleva-Radaković predsjednica programskog odbora i stručnog povjerenstva Kanta, te Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, organizatora manifestacije.

- Smotra počinje u petak, tradicionalnim zajedničkim pjevanjem zborova na Narodnom trgu u 19.30 sati, a svečano otvaranje bit će u 20 sati gdje će se koncert održati i u subotu u isto vrijeme. Zborovi će se nakon koncerta predstaviti kratkim nastupom i slobodnim programom na Trgu slobode ispred crkve Gospe od anđela, rekla je Radetić Fatorić. Naglasila je kako Kanat njeguje ono najvrjednije što imamo, čakavsku riječ i istarsku ljestvicu.

Dekleva-Radaković napomenula je kako na susretu sudjeluju zborovi koji već godinama dolaze na manifestaciju, te istaknula porečki "Joakim Rakovac", pazinske "Roženice", pulski "Matko Brajša Rašan" i "Zvijezdu Danicu" iz Kraljevice, koji su u Kantu sudjeluju već četiri desetljeća, od samih početaka manifestacije.

Redovito u susretu sudjeluju i predstavnici talijanske zajednice. Ove godine prvi put na manifestaciji će se predstaviti zbor KUD-a "Renato Pernić" iz Roča, djevojački zbor Srednje glazbene škole "I. M. Ronjgova" iz Rijeke, te Vokalni studio iz Rijeke sastavljen od studenata sa raznih riječkih fakulteta. Van granica Istre pak, stiže mješoviti pjevački zbor Gimpl iz Ravne Gore.

Na prvoj večeri susreta bit će predstavljena zbirka novih skladbi na istarskoj ljestvici "Naš kanat je lip" u kojoj su između dvanaest njih uvrštene i skladbe "Kanat srca" Đeni Dekleva-Radaković i "Kanpanel" Tatjane Merkl koje će biti premijerno izvedene na ovogodišnjem Kantu.

- To je 12 zbirka "Naš kanat je lip". Ukupno imamo 52 izdanja od kada Kanat postoji i rijetko je koja manifestacija uspjela da kroz cijeli svoj razvoj redovito povezuje sve strane i izdaje publikacije. Imamo sreću da nam je UNESCO zaštitio istarsku ljestvicu, a mi dajemo zajednički pečat u ovom obliku.

Raduje me što svake godine skladatelji stvaraju nove skladbe, a želja nam je da motiviramo na stvaranje na istarskoj ljestvici i što više profesionalnih skladatelja, kaže Dekleva-Radaković.

I na ovogodišnjem Kantu publika će imati prilike čuti neke od poznatih skladbi Matetića Ronjgova, Kaplana, Prašelja i Zlatića. Posebnost je da će susret u petak otvoriti zajednički nastup dva porečka zbora "Joakim Rakovac" i "Mosaico" Zajednice Talijana, koji će izvesti Milottijevu "Draški tići" i Kuljerićevu "Seh duš dan". Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Poreč. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter