Više od 50 ubijenih u bombaškim napadima u Bagdadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niz bombi eksplodirao je u ponedjeljak u većinski šijitskim četvrtima Bagdada, a u napadima je ubijeno više od 50 osoba.

Iako niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za eksplozije od ponedjeljka, sunitski islamistički pobunjenici i iračko krilo al Kaide pojačali su napade od početka goddine i često napadaju šijitske okruge kako bi izazvali širi sukob.

Najmanje je 11 eksplozija uzdrmalo tržnice i trgovačke ulice bagdadskih četvrti a u dvije eksplozije koje su se dogodile na razdaljini od samo nekoliko stotina metara na području Sadr Cityja ubijeno je najmanje 13 osoba, rekli su dužnosnici policije i bolnice

Bombaški napadi na šijitske i sunitske džamije, snage sigurnosti i sunitske plemenske vođe tijekom mjesec dana dugog rasta nasilja pojačavaju zabrinutosti da bi Irak ponovno mogao zahvatiti opći šijitsko-sunitski sukob u kakvom su 2006. do 2007. ubijene tisuće ljudi.

Napetosti između šijitskog iračkog čelništva i iračke sunitske manjine najgore su otkako su postrojbe SAD-a u prosincu 2011. napustile zemlju a krhku društvenu ravnotežu narušava i sukob u Siriji. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter