Više od 50. 000 ljudi u koloni sjećanja u Vukovaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21-obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu vijence podno Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, te izaslanstva Hrvatskog sabora predvođena predsjednikom Josipom Lekom i Vlade na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Više od 50.000 tisuća građana i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske u koloni sjećanja su prošli od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, prisjećajući se tako 18. studenoga 1991. godine kada je nakon gotovo tromjesečne opsade slomljena obrana grada Vukovara.

"Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti", izjavio je u koloni sjećanja predsjednik Republike Ivo Josipović.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke značenje Vukovara za hrvatsku povijest nije moguće sažeti u jednoj izjavi. "Dvadeset i jedna godina nakon tragedije Vukovara mogu reći da je Vukovar visoka škola hrvatske povijesti, budućnosti i tolerancije", kazao je Josip Leko, dodajući kako unatoč svemu onome što su građani Vukovara prošli u Domovinskom ratu i oni i Hrvatska moraju gledati u budućnost.

"Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa", rekao je novinarima predsjednik Vlade Zoran Milanović na pitanje kako se osjeća na današnji dan u Vukovaru. Kazao je, kako još ostaje riješiti pitanje nestalih osoba u Vukovaru, rekavši kako za obitelji nestalih nije završio rat. "Obaveza države je da ustrajemo u rješavanju toga značajnog pitanja i dobijemo podatke o nestalima. Oni negdje sigurno postoje", kazao je Milanović.

Dotaknuo se i oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču rekavši kako je presuda konačna, te "kako smo neke stvari konačno zatvorili". "Ovo je kolona pobjede i Bogu hvala da je tako", kratko je rekao gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić kazao je kako se sudionici kolone sjećanja ponosno prisjećaju stradalih i nestalih prijatelja i suboraca u Domovinskom ratu. "Prije dva dana konačno smo zaključili Domovinski rat. Ostaju problemi koje moramo i nadalje rješavati, kao što su procesuiranje ratnih zločina, potraga za nestalima, daljnja skrb o najtežim ratnim vojnim invalidima i djeci koja su ostala bez roditelja", poručio je Matić.

Rekao je kako nije zadovoljan dinamikom potrage za nestalim osobama iz Domovinskog rata, ali da je nakon 21 godine od rata sve teže doći do novih saznanja.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić novinarima je kazala kako je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine drugačije od dosadašnjih upravo zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu. Prema njezinim riječima ta je presuda pokazala da se Hrvatska nalazi na ispravnom putu i da će na kraju pobijediti.

Na pitanje novinara što očekuje nakon reakcija kojima je izraženo nezadovoljstvo iz Srbije zbog oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, rekla je kako ne očekuje ništa posebno. "Vjerojatno će još biti reakcija ovakvih kakvih je bilo. Nakon toga moramo početi gledati u budućnost. Ovdje je podvučena crta jasno i formalno", kazala je Pusić.

U koloni sjećanja među brojnim braniteljima nalazi se i general Mladen Markač, koji je prije dva dana oslobođen iz Haaga. Novinarima je izjavio da je još uvijek pun dojmova, ali beskrajno sretan. "Iz deset kvadrata ćelije doći na ovakvu slobodu, a da je uz mene ovoliko naroda, koji mi daju i uvijek su davali potporu ne može se opisati riječima", kazao je Markač, rekavši kako konačno imamo slobodu za "Oluju". Prema njegovim riječima "konačno je 'Oluja' prestala i dokazalo se da nismo nikakvi ratni zločinci, nego časni vojnici hrvatske domovine". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter