Više od 4.500 hrvatskih radnika traži posao u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od četiri i pol tisuće tražitelja posla iz Hrvatske prijavilo je svoj životopis u bazu EURES-a, europske mreže javnih zavoda za zapošljavanje koja "pokriva" 28 zemalja članica Europske unije te Švicarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Hrvatska je dio te mreže, pokrenute još prije 20 godina kako bi se poboljšala mobilnost na europskom tržištu rada, formalno postala 1. srpnja kada je pristupila Uniji. Prema statistici objavljenoj na internetskim stranicama EURES-a, u bazi je trenutno prijavljeno više od milijun i sto tisuća životopisa od kojih je iz Hrvatske 4.678.

Po tim podacima, Hrvatska je još daleko od nekih drugih članica Unije, poput Španjolske ili Italije, zemalja iz kojih je u bazi registrirano gotovo pola milijuna ljudi u potrazi za (boljim) poslom.

Relativno je daleko i od država iz okruženja, primjerice, Slovenije ili Austrije, koje imaju desetak tisuća registriranih tražitelja posla na EURES-u. No, Hrvatska je članica EU-a tek nešto više od mjesec dana pa je izgledno da će se broj životopisa hrvatskih građana zainteresiranih za posao negdje u Uniji, na području Europskog ekonomskog prostora ili u Švicarskoj samo povećavati, bez obzira na to jesu li trenutno nezaposleni ili se samo nadaju boljim prilikama u Europi.

Na razini cijele Europe, pokazuju podaci, najviše tražitelja posla, odnosno njihovih životopisa koji su u bazi, odnosi se na područje administracije, ekonomije i prava. Slijedi kategorija prodaje i marketinga, a potom ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Zanimanja koja su česta u bazi životopisa su i iz područja kulture, medija i dizajna, informatike, ali i građevinskog sektora, prometa, pa čak i pedagogije. Uvrštavanje životopisa u EURES-ovu bazu omogućuje tražiteljima posla da, među ostalim, elektroničkom poštom budu obaviješteni kada se u oglasima pojavi radno mjesto koje odgovara njihovom profilu. Ukupno je, putem EURES-a, na jučerašnji dan bilo oglašeno gotovo milijun i pol poslova diljem Europe. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter