Više od 4.000 blokiranih Puljana duguje 307 mil. kn!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dug građana se polako, ali sigurno približava dugu poduzetnika. Prema posljednjim Fininim podacima, koncem veljače u blokadi je bilo čak 310.068 građana zbog duga od 25,04 milijarde kuna, što je rast od 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Istovremeno je dug tvrtki, njih 60.902, iznosio 33,61 milijardu, što je 09,5 posto više nego prethodnog mjeseca.

No, u odnosu na godinu ranije, dug poslovnih subjekata smanjen je za značajne 6,4 milijarde, dok je 4.586 blokiranih tvrtki manje. To ne znači da su nekim čudom odjednom postale likvidne, nego su iz statistike izašle jer su ušle u postupak predstečajne nagodbe. Tako je, prema Fini, zbog nagodbi iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u veljači smanjen za 230,1 milijun kuna, a broj tvrtki-dužnika za 112.

Usvoji li se Zakon o osobnom stečaju koji bi se, prema najavama, trebao donijeti do kraja ovog mjeseca, i prezaduženi će građani moći u svojevrsni stečaj, kojim će rukovoditi osobni financijski skrbnik. Tada bi mogli računati na to da im jedina nekretnina neće biti oduzeta te da će im se oprostiti dio dugovanja. Dotad, imovina bi im se mogla naći na bubnju, bez mogućnosti ikakvih pregovora s vjerovnicima.

Na rang-listi 25 gradova po broju zaduženih građana Pula je deveta s 4.120 blokiranih osoba, no po kriteriju visine duga je deseta s 307.578.869 kuna. Ostalih istarskih gradova nema na prvoj listi, dok je na drugoj Umag (19. mjesto), čija 1.023 blokirana građanina duguju 187.835.550 milijuna kuna (10,67 posto radno sposobnih). Poreč je na 23. mjestu s 1.400 blokiranih i dugom od 164.691.976 kuna te udjelom od 11,88 posto.

U udruzi Blokirani ističu da je čak 290 tisuća ljudi godinama u blokadi, što je dovelo do rasta duga, odnosno kamata. Dug, koji je u početku bio relativno nizak (nekoliko stotina eura), zbog obračuna izuzetno visokih kamata i troškova ovrhe uvećan je i do stotinu puta! To u konačnici dovodi do nemogućnosti namirenja duga jer većina blokiranih nije u mogućnosti to učiniti zbog smanjenih primanja, blokade računa i nezaposlenosti. Na koncu, dužnicima se oduzima obiteljska nekretnina koja se, temeljem Zakona o ovršnom postupku, prodaje ispod cijene, tvrde u ovoj udruzi.

Upozoravaju na alarmantni podatak da blokada, a mnogima su blokirani svi računi, može trajati i deset godina, što u uvjetima kamatarenja znači - zauvijek! (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter