Više od 300.000 posjetitelja u Noći muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 300.000 posjetitelja obišlo je hrvatske muzeje, galerije i srodne ustanove u Noći muzeja 2013., a taj podatak pokazuje da je Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) po osmi put manifestaciju organiziralo s iznimnim uspjehom, priopćeno je danas iz HMD-a. 

U 100 hrvatskih gradova i mjesta jučer su od 18 sati do sat poslije ponoći muzeji i galerije nudile atraktivan program na 200 lokacija, što je za 10 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Novost 8. noći muzeja je povećanje broja gradova i mjesta kao i porast posjetitelja u manjim sredinama: Trakošćan, Metković, Rab, Vis, Smiljan, Generalski Stol, Vid, Otavice, Vrbovec, Đurđevac, Sveti Ivan Zelina, Brdovec, ističe se u priopćenju.

Središnji događaj i simbolični početak ovogodišnje Noći muzeja bio je otvorenje prve faze stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz te primopredaja obnovljenih kuća u povijesnoj gradskoj jezgri.

U većim gradovima su popratna događanja Noći muzeja na trgovima i ulicama privukla brojnu publiku unatoč hladnoći, a muzeji su bogatim programima privukli tradicionalno veliki broj posjetitelja: u Splitu je bilo je više od 40.000 posjetitelja, u Zadru rekordno više od 23.000, što je više od trećine ukupne populacije grada, Pula 9.000; Rijeka 23.000, Dubrovnik 7.000 posjetitelja, Varaždin 7.000 posjetitelja itd. .

Brojnu publiku privukle su atraktivne izložbe, ali i popratna događanja : pedagoške radionice, predavanja, okrugli stolovi, stručna vodstva, performansi, recitali i koncerti, snimanja u modernim foto studijima, filmske i video projekcije, promatranje kroz teleskop, modne revije, prigodne prodaje kataloga, promidžbenog materijala i suvenira, promocije i prezentacije te druženja s umjetnicima i donatorima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter