Više od 3.000 potpisa za umašku Hitnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I u subotu se potpisivala peticija "Ne pristajemo na novi ustroj Hitne medicinske pomoci u Umagu" i to u Novigradu i Brtonigli, kada je prikupljeno još oko 350 potpisa gradana. Samo u Brtonigli prikupljeno je gotovo 250 potpisa, dok su Novigradani imali nešto slabiji odaziv.

Akcija je pocela pocetkom tjedna, potaknuta smrcu Umažanke kojoj nije imao tko pružiti pomoc, a cilj je vracanje stanja na Hitnoj pomoci kakvo je bilo prije 1. studenog. Ovih je dana skupljeno više od 3.000 potpisa na cijeloj Bujštini, a s akcijom ce se nastaviti dok se ne ispune svi zahtjevi, odnosno dok gradani ne budu imali dežurne lijecnike tijekom 24 sata i to 365 dana u godini, kao što je dosad bilo, najavila je pokretacica inicijative Umažanka Jovana Cizmek.

- Ministar Darko Milinovic priznao je postojece stanje u Istarskoj županiji i obecao dodatna sredstva. Na tome smo zahvalni, a sada je na Istarskoj županiji da te timove i novac rasporedi kako treba. Županija je umaškoj Hitnoj pomoci uzela i to ne gledajuci potrebe i ne uvažavajuci argumentirana upozorenja. Dok Hitna ne dobije objedinjeni hitni prijem, Umagu je potrebno deset timova T1.

Sada su gradani Bujštine još zbunjeniji jer vide da je ministar dao i svi misle da je sve super, ali to nije ništa za sedam punktova u cijeloj Istri. Znaci, Umag nije dobio lijecnike preko tjedna, nego samo vikendom. Nacula sam da su vracena tri lijecnika, ali lažu, nisu. Nama i dalje preko tjedna ostaje jedan doktor i ako se dese dvije hitnoce, opet ce netko umrijeti. Hvala, ali mi želimo 365 dana u godini 24-satnu skrb i to s deset timova T1. Necemo posustati ni odustati, porucila je Cizmek.

Najavila je da ce se peticija i borba za bolju zdravstvenu skrb nastaviti sve dok se stvari ne riješe.

Gradani su se i u petak u Bujama masovno odazvali na peticiju "Ne pristajemo na novi ustroj Hitne medicinske pomoci u Umagu". Šestotinjak je stanovnika Buja i okolice svojim imenom i JMBG-om podržalo zahtjev za vracanje organizacije posla i kadrovske ekipiranosti na stanje od prije 1. studenog, kad se reforma pocela primjenjivati.

Tome treba pribrojati još 2.400 osoba koje su to ucinile prethodna dva dana u Umagu. Prema rijecima pokretacice inicijative Umažanke Jovane Cizmek i Buježa Gorana Kovacevica koji se angažirao u Bujama, unatoc cinjenici da su, nakon smrti žene iz Vilanije, vracena dva lijecnika, situacija još uvijek nije zadovoljavajuca.

- Ispunjeno je samo 20 posto onoga što tražimo, a to su dva tima T1 na raspolaganju 24 sata na dan, 365 dana u godini. S dva dodatna lijecnika trenutno dva tima T1 dežuraju nocu i vikendom, ali što je s ostalim danima? Necemo odustati dok ne ispune naša traženja, istaknula je Cizmek.

Napomenula je da su im poruke podrške putem Facebooka stigle i s Krka, iz Dubrovnika, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. S prikupljanjem potpisa nastavljaju u subotu u Novigradu, ispred Konzuma, od 10 do 13, te u Brtonigli, na Trgu sv. Zenona, od 8 do 12 sati. Peticiju namjeravaju predati predstavnicima gradova i opcina Bujštine, Istarske županije i osobno ministru Darku Milinovicu.

- Zaslužujemo imati zdravstvenu zaštitu dostojnu covjeka, pogotovo ovdje u Bujama, gdje smo izolirani od svega, objasnila nam je zašto je potpisala peticiju jedna bujska penzionerka.

Njena mlada sugradanka podsjetila je da su nekad i Buje imale svoj tim HMP-a te da je najmanje što ocekuju vracanje nacina rada na onaj prije 1. studenog da bi se osjecali sigurnima.

- Nikako mi ne odgovara što ova nadležna gospoda rade obicnom narodu. Ovako necega nema ni u Bangladešu!, komentirao je jedan Momjanac. "Niz godina su nam obecavali minibolnicu u Umagu, a sad smo dodatno nazadovali po tom pitanju", napomenula je jedna gospoda, a njena kolegica da, usprkos tome što ni ranije nije bilo idealno, cijela ce njena obitelj dati potpis.

- Šokirana sam smrtnim slucajevima u Umagu i na Krku. Reorganizacija HMP-a je katastrofalna, cesti je komentar koji smo culi.

Umaška HMP s dva lijecnika više sad ukupno može racunati na osam, a kako doznajemo, radi se na tome da od 1. prosinca bude zaposlen i deveti, što omogucuje cjelodnevnu pokrivenost s dva T1 i što je bilo i ranije najavljivano. No, uzimajuci u obzir i zakonske obaveze vezano za godišnje odmore i bolovanja, idealno bi bilo da ih ima deset.

Prije uvodenja reforme, na HMP-u su stalno aktivni bili T1, jedna medicinska sestra i vozac (sadašnji T2), dok je jedan lijecnik iz Doma zdravlja bio u pripravnosti. U vrijeme kad su oba tima bila na terenu, u stanici su dežurale medicinske sestre iz Dom zdravlja, a vozac se pozivao od kuce.

Odvajanjem domova zdravlja od HMP-a, dva lijecnika su ostala u umaškoj ispostavi Istarskih domova zdravlja, a HMP nije mogao više racunati ni ostale njegove zaposlenike.

Poboljšanje zdravstvene usluge za gradane Bujštine znacit ce najavljeno aktiviranje Centra obiteljske medicine i objedinjenog hitnog medicinskog prijema, za koje zasad nisu iznijeti datumi. Dok se to ne dogodi, svi kojima su u poslijepodnevnim satima, nakon zatvaranja specijalistickih i ambulanti opce medicine, potrebne dodatne pretrage poput analize krvi ili rendgenske snimke, primjerice zbog slomljene ruke ili boli u abdomenu, moraju otici u Pulu ili cekati do slijedeceg dana.


U Istri HZZO financira 32 tima hitne medicine više

"U Istarskoj županiji ce mrežu hitne medicine HZZO financirati sa 7,9 milijuna kuna više na godišnjoj razini nego do sad i to za ukupno 32 tima više: 27 timova s doktorom, 5 timova s medicinskim sestrama ili tehnicarima i dobit ce 7 potpuno opremljenih vozila.

Mrežu donosi ministar zdravstva i socijalne skrbi, a Županija je odgovorna za njezino provodenje. Upravo iz tog razloga su županije i bile ukljucene u pripremi mreže te su još u veljaci 2011. godine dostavile za podrucje svojih županija mišljenje u pisanom obliku kako slijedi:

Istarska županija je za podrucje svoje županije predložila citiram 'Sedam punktova Tima 1 - Pula (2), Umag, Pazin, Rovinj, Porec, Labin, Buzet i jedan punkt Prijavno-dojavne jedinice' što smo prihvatili", navode u priopcenju iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.


Podijeli: Facebook Twiter