Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja

S predstavljanja programa Animafesta (Foto Animafest)
S predstavljanja programa Animafesta (Foto Animafest)

Iznimno bogato i atraktivno, 26. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, ponovno će od 6. do 11. lipnja Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije i potvrditi  da zasluženo ima status jednog od vodećih svjetskih A festivala. Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, publika će moći pratiti u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru, ali i na open-air projekcijama u parku Zrinjevac. Program Animafesta predstavili su na jučerašnjoj konferenciji za medije umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Paola Orlić i Matea Milić, te članovi selekcijskih komisija Nikica Gilić i Vesna Meštrić.

Šest natjecateljskih cjelina

Organizatori festivala izvješćuju da središnji program i ove godine čini šest natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1700 naslova iz više od 70 zemalja. Selektori natjecateljskih programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnog filma, Ana Hušman, Draško Ivezić i Daniel Šuljić za natjecanje kratkometražnog i natjecanje hrvatskog filma, Nikica Gilić, Martina Meštrović i Daniel Šuljić za natjecanje studentskih filmova, Vesna Meštrić i Daniel Šuljić za Animation Goes MSU! te Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić predstavio je selekciju kratkometražnog natjecanja, u koju je uvršteno 46 naslova, među kojima i oni velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodora Usheva (Kanada), ali i ključna imena kineske nezavisne animacije – Lei Lei, Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An. Uz novi val animacijskih zvijezda u usponu, kao što su Peter Millard (UK), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD), istaknut je i sjajan uspjeh hrvatske animacije, koju će u kratkometražnom natjecanju predstavljati čak četiri autora: Marko Tadić s filmom "Moving Elements", Martina Meštrović s "Peter's Forest", te Vladimir Kanić s filmom "Only Lovers Leave to Die" i Veljko Popović sa "Planemo".

- Već dugo kroz žestoko selekcijsko sito glavnog, međunarodnog natjecanja kratkog metra nije prošlo čak četvero hrvatskih autora. Domaćoj produkciji Animafest Zagreb oduvijek je posvećivao veliku pažnju kroz razne programe, a kako je posljednjih godina ona narasla na respektabilnu brojku od tridesetak naslova godišnje, lani smo uveli i natjecanje hrvatske animacije. Ove je godine (uz već spomenuta četiri naslova i još jedan u natjecanju filmova za djecu) u njega uvršteno još deset filmova velike raznolikosti u izboru tema i tehnika animacije – od donedavno za hrvatsku animaciju netipičnih lutkarskih filmova, preko nekoliko eksperimentalnih pa do klasičnih 2D-crteža, rekla je Paola Orlić.

Atraktivni dugometražni naslovi

Daniel Šuljić predstavio je natjecanje dugometražnog filma, koje donosi devet iznimno atraktivnih naslova različitih tematika i tehnika – od hvaljene "Anomalise" Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolske ekološke senzacije "Psiconautas, the Forgotten Children" Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i laureata Sundancea, filma "Nuts!" redateljice Penny Lane. Stvarnim događajima inspirirani su "Sabogal", snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti, te "The Magic Mountain" rumunjske autorice Ance Damian o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr. "April and the Extraordinary World" Christiana Desmaresa i Francka Ekincija priča je o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature, dok je "Extraordinary Tales" Raula Garcie vizualno raskošna ekranizacija pet kratkih priča Edgara Allana Poea. Iz Japana stižu znanstvenofantastični "Harmony" dvojca Michaela Ariasa i Takashija Nakamure, te cyberpunk priča "The Empire of Corpses".

Natjecanje filmova za djecu, koje, prilagođeno raznim dobnim skupinama bira medijska pedagoginja Martina Peštaj, imalo je ove godine 403 prijavljena filma, a na koncu je odabran 41.

Nikica Gilić, član Festivalskog vijeća, ali i jedan od selektora, predstavio je program natjecanja studentskih filmova.

Dobitnici nagrada Animafesta izravno se kvalificiraju ne samo za nagradu Oscar, već i za Cartoon d'Or, od milja nazivan Europskim Oscarom, pa je upravo Oscarima posvećena jedna od ovogodišnjih tematskih cjelina. Druga tematska cjelina posvećena je fenomenu Animanarchy ili Animation in the Raw te će uz povijesni pregled ključnih naslova, nastao u suradnji s kustosom Alexisom Hunotom, donijeti i izbor iz novije produkcije.

Festival najavljuje i nova animirana špica te plakat, djelo mlade hrvatske animatorice Tee Stražičić. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter