Više od 30 separatista ubijeno u Slavjansku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 30 ruskih separatista ubijeno je u borbama ukrajinskih snaga reda i pobunjenika u Slavjansku na istoku Ukrajine, objavio je u utorak ukrajinski ministar obrane Arsen Avakov.

"Procjenjujemo da su teroristi izgubili više od 30 ljudi", napisao je on na Facebooku. Ruski separatisti postavili su u ponedjeljak zasjedu u kojoj je ubijen najmanje jedan pripadnik ukrajinskih snaga, a 20 je ranjeno.

Ministarstvo obrane u Kijevu je u ponedjeljak potvrdilo da su separatisti srušili ukrajinski borbeni helikopter Mi-24, no posada se uspjela spasiti. To je od petka, kada je počela nova ofenziva vladinih snaga na to prorusko uporište, treći borbeni helikopter kojeg su uspjele srušiti pobunjeničke snage.

RIA Novosti prenosi da je u samom gradu od snajpera poginula jedna djevojka, a ranjeni civili i pobunjenici se uglavnom dopremaju u gradsku bolnicu "Lenjin". Ranije u ponedjeljak je jedan od zapovjednika proruskih separatista kazao da u svojim redovima ima oko 20 poginulih boraca, dok je 15-ak ranjeno.

Vlada u Kijevu je ranije priopćila da je započela novu operaciju u pokušaju gušenja pobune u Slavjansku, za koju tvrde da ima aktivnu potporu Rusije. Ukrajinska vojska i snage ministarstva unutarnjih poslova su u potpunosti okružili grad s oko 100.000 stanovnika, kazali su zapovjednici. Rusija opovrgava bilo kakve veze s pobunjenicima. Moskva tvrdi da Ukrajini u vođenju operacija pomažu zapadne obavještajne službe te da u redovima vladinih snaga ratuju i američki plaćenici.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov kazao je da će se operacija nastaviti i polučiti rezultate. Priznao je, međutim, da operaciju ometa lokalno stanovništvo koje podupire separatiste i da to uvelike komplicira protuterorističku operaciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter