Više od 200 sudionika na QUOR festivalu u Vinkuranu

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Prvo međunarodni QUOR festival, na kojem se više od 200 sudionika s područja cijele bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke i Italije okušalo u hodu na gurtni (highline i slackline), održan je danas u kamenolomu Cavae Romanae u Vinkuranu u organizaciji ljubljanske udruge Balansa slackline. Sudionici su se počeli okupljati u jutarnjim satima, a odmah potom uslijedile su vježbe joge i radionice. Preko kamenoloma, na visini od dvadesetak metara, bile su postavljeno dvije gurtne (highline), dok je u podnožju bio slackline, za one manje vične ovoj vještini. Miha Škof iz udruge Balansa vodio je radionice hodanja po gurtni. Kaže da se highliningom bavi šest godina.

- Ima tu adrenalina, ali ne bavim se ovim radi adrenalina. Stvar je više u kontroli, da smiriš neku intenzivnu situaciju, da sebe smiriš. Highline je za mene umjetnost, kao muzika, rekao je Škof.

Sessioni aero joge jam i joge, hula hoopa, poia, thai chija i žongliranja za djecu koji su trajali sat i pol bili su besplatni, dok su radionice slacklinea i highlinea, aero joge, žongliranja i plesa na svili stajale 50 kuna. Dvije radionice koštale su 80, a tri sto kuna.

Roberta Paljar iz Balanse napominje da se ideja  za festival razvila nakon jednog penjačkog i highline vikenda u kamenolomu Cavae Romanae, kada je snimljen i kratak dokumentarni film o udruzi Balansa slackline.

- Kamenolom ima ogroman skriveni potencijal, te smo ga, oduševljeni prirodnom ljepotom te lokacije, željeli predstaviti putem aktivnosti koje se mogu izvoditi u takvom prostoru, kojima se i sami bavimo. Cilj je približiti aktivnosti naše udruge Istranima i turistima, rekla je Paljar. Ova apsolventica grafičkog dizajna i fotografije koja trenutačni piše diplomski rad u za tu prigodu idealnom labirintu kamenih blokova izložila je i vlastite eksperimentalne fotografije, objedinjene pod nazivom Human ex future.

- Izložba se sastoji od apstraktnih fotografija. Fotografirala sam svjetlost uz dvostruku ekspoziciju. U fotografije su uključeni elementi prirode i okoline koja okružuje čovjeka. Željela sam pokazati kako se dva naizgled nespojiva elementa mogu uskladiti.

- Smatramo da su ovakve aktivnosti potrebne čovjekovom tijelu i umu, te da ih je predivno izvoditi na lokacijama poput ove, poručuju iz Balanse koja je održala radionice slacklinea. Akro jogu vodili su članovi društva Drink The Wild Air iz Ljubljane, jednog od najiskusnijih na području bivše Jugoslavije. Radionicu svile održala je Dana Auguštin, a žongliranja Irena Boljunčić Gracin. Kraće radionice poija i hula hoopa vodile su članice udruge Red Rays, dok je jogu podučavala Karla Oblak. Thai chi radionicu vodio je Mauro Lugano, argentinski profesionalni terapeutist i maser koji se ovim disciplinama profesionalno bavi duži niz godina.

Posjetitelji koji su mogli ući uz ulaznicu od 20 kuna, krijepili su se delicijama Shanti sirove hrane, dok je piće osigurao organizator Craft beer festivala. Festival su financijski podržale Općina Medulin i tamošnja turistička zajednica. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter