Više od 1.600 imigranata pokušalo ući u Ceutu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 1.600 imigranata uzalud je u utorak ujutro pokušavalo ući u španjolsku enklavu Ceutu iz Maroka, u četiri različite skupine koje su na kraju odustale suočene s marokanskim i španjolskim policajcima, objavila je prefektura grada.

U zoru se oko 1.200 imigranata približilo granici od kojih je prva skupina pokušala prodrijeti na španjolsko tlo graničnim prijelazom Tarajal, druga kilometar dalje, dok se treća skupina vratila, izjavio je glasnogovornik prefekture. "Nitko nije uspio prijeći", istaknuo je on.

Nešto kasnije, četvrta skupina s oko 450 imigranata ponovno je pokušala silom prijeći granični prijelaz, ali uzalud.

"Marokanske snage sigurnosti i španjolska civilna garda usklađeno su zaustavile njihov ulaz", objasnio je glasnogovornik.

Najmanje 14 imigranata iz subsaharske Afrike utopilo se 6. veljače pri pokušaju ulaza u Ceutu. Odgovor civilne garde toga dana na pokušaje prelaska granice pokrenuo je u Španjolskoj žestoke polemike u kojima je izišlo na vidjelo da je garda protiv imigranata koristila i plastične metke.

Garda je nakon toga dobila naredbu da više ne koristi plastične metke protiv imigranata koji pokušavaju prijeći na španjolsko tlo u Ceuti te u drugoj enklavi Melilli, na sjeveru Maroka. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter