Više od 150 dokumentaraca iz cijelog svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvoren je u nedjelju projekcijom filma "Djecak dupin" izraelskih autora Danija Menkina i Yonatana Nira. Paralelnom projekcijom u dvjema dvoranama zagrebackog Movieplexa u Centru Kaptol pocelo je tako osmo izdanje festivala na kojem ce se do nedjelje, 4. ožujka, prikazati više od 150 dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta.

Direktor festivala Nenad Puhovski istaknuo je na svecanom otvaranju da festival ni ove godine nije spavao na lovorikama, vec da je neumorna ekipa pripremila opet nešto drugacije, više i bolje.

Dva nova programa i jedna nagrada više samo su dio tog nastojanja, a posebno je Puhovski naglasio i niz zanimljivih radionica te puno gostiju. Predstavio je i prvo hrvatsko kriticko DVD-izdanje nekog hrvatskog dokumentarista - djela Krste Papica - te naglasio da se ovim festivalom ujedno i vraca dug svim tim velikanima hrvatskog dokumentarizma.

Medu stotinjak ovogodišnjih gostiju, vecinom redatelja, istice se americki nezavisni filmaš Jay Rosenblatt, autor više od 25 višestruko nagradivanih filmova, koji ce u Zagrebu imati retrospektivu i majstorsku radionicu.

Medu gostima su Krzysztof Gierat, direktor filmskog festivala u Krakowu i predsjednik regionalnog žirija, te Ally Derks, osnivacica i direktorica Medunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu koja ce sudjelovati u ove godine vrlo bogatom programu ZagrebDox Pro.


Podijeli: Facebook Twiter