Više od 14 tisuća građana duguje Gradu 41,7 mil. kuna

(Arhiva)
(Arhiva)

U odnosu na kraj 2015. godine dug građana i pravnih osoba prema Gradu Puli, komunalnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama smanjen je za tri posto, odnosno sa 138,9 milijuna na 134,5 milijuna kuna, prema podacima polugodišnjeg izvještaja za 2016. godinu o stanju nenaplaćenih dospjelih potraživanja. Kako navode iz gradske uprave, podaci se objavljuju zbirno i bez navođenja podatka o dužnicima, pravdajući to stavom Ministarstva financija da prema odredbama Općeg poreznog zakona jedinice lokalne samouprave nisu ovlaštene objavljivati popis dospjelih i nenaplaćenih dugova u drugom obliku.

Na dan 30. lipnja 2016. godine, ukupna potraživanja prema Gradu Puli iznose 100,9 milijuna kuna, a ako se od tog iznosa odbije 7,2 milijuna kuna naknade za uređenje voda koja nisu prihod Grada, ukupna dospjela potraživanja Grada Pule iznose 93,7 milijuna kuna ili gotovo 70 posto zbirnog duga. Ovaj iznos Gradu duguje 14.145 građana, u iznosu od 41,7 milijuna kuna, i 2.352 pravne osobe koje duguju 51,9 milijuna kuna.

- Samo Grad Pula je u proteklih godinu dana uspio smanjiti potraživanja za nešto više od 6,3 milijuna kuna. Od 2010. godine kada je formiran Tim za dospjela, a nenaplaćena potraživanja s ciljem brže i efikasnije naplate potraživanja, do danas taj je dug smanjen za 56,6 milijuna kuna. Mislim da brojke dovoljno govore o napretku i učinkovitosti samog sustava naplate, posebice kod trgovačkih društava koji iz godine u godine sve više smanjuju potraživanja, komentirao je podatke gradonačelnik Boris Miletić.

Dakle, Grad je u godinu dana smanjio potraživanja za nešto više od 6,3 milijuna, a samo u proteklih šest mjeseci za 1,4 milijuna kuna. Dugovanja za komunalnu naknadu poslovnih te stambenih prostora ostala su ista, a smanjenje je zabilježeno u dijelu naplate potraživanja za zakup poslovnih prostora i komunalnog doprinosa (po 700 tisuća kuna), poreza na tvrtku ili naziv te potraživanja za nepropisno parkirana vozila.

Građani i pravne osobe, uz dugovanja prema Gradu Puli, 30. lipnja ove godine dugovali su i tvrtkama u vlasništvu Grada i to 55,6 milijuna kuna, a javnim ustanovama 1,8 milijuna kuna. Za ova smanjenja najzaslužniji je svakako Vodovod koji je s 18,2 milijuna kuna na kraju prošle godine u svega šest mjeseci smanjio potraživanja za gotovo 2,5 milijuna kuna.

- U Vodovodu smo 2014. godine reorganizirali poslove naplate, uveli mjesečne izvještaje o provedenim aktivnostima te kontinuiranim radom i povećanim naporima uspjeli smanjiti ukupna potraživanja, posebice kod velikih potrošača, naveo je direktor Vodovoda Dean Starčić.

Jedina dva trgovačka društva koja su povećala potraživanja u proteklih šest mjeseci su Tržnica koja je potraživanja povećala za 50 tisuća kuna te zabrinjavajućih pola milijuna kuna Monte Giro na stavci "godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta" fizičkih osoba. S druge strane Fratarski koji je prošle godine tek počeo s radom do sada je "skupio" gotovo 19 tisuća kuna nenaplaćenih potraživanja, dok Kaštijun još uvijek nije počeo s radom.

Gledajući javne ustanove, jedina javna ustanova koja je smanjila potraživanja je Pula Film festival, koja je s 95 tisuća kuna na kraju godine stigla na 44 tisuće kuna još uvijek aktualnih potraživanja, dok su druge svoja potraživanja i povećala. Najviše Dječji vrtići, za gotovo 170 tisuća kuna, od čega je 80 tisuća kuna povećano potraživanje od fizičkih osoba, a sto tisuća kuna naknada koje se refundiraju (HZZZ, porezna), u ukupnim potraživanjima od 857 tisuća kuna. Pučko otvoreno učilište potraživanja je u prvih šest mjeseci godine povećalo za gotovo 73 tisuće kuna i sada iznosi pola milijuna kuna. Povećanja ostalih ustanova su minorna: Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda oko 11 tisuća kuna, Istarsko narodno kazalište oko osam tisuća kuna, a Dječji vrtić Rin Tin Tin oko četiri tisuće kuna. Potraživanja nemaju Gradska knjižnica i čitaonica, Sportska zajednica Grada Pule te Zajednica tehničke kulture. (G. ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter