Više od 12 tisuća posjetitelja proslavilo prvo desetljeće festivala

Još valja učvrstiti ogradu
Još valja učvrstiti ogradu

Na tvrđavi Punta Christo završeno je višednevno slavlje deset godina postojanja Outlooka – najvećeg svjetskog festivala bass glazbe i soundsystem kulture. U Pulu su zbog toga stigli renomirani glazbenici, vrsni predstavnici hip-hopa, duba, reggaea, junglea, drum and bassa, dubstepa i srodnih žanrova te dugogodišnji prijatelji festivala.

Ni kiša nije smetala

Kako kažu organizatori, na Outlook festival ove godine pristiglo je 12.500 posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Ponovno je najviše bilo Britanaca i to 68 posto, dok je iz srednjoistočne Europe pristiglo 11 posto posjetitelja, među kojima najviše Hrvata. Ostatak posjetitelja čine Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Amerikanci, Australci, Francuzi, Belgijanci, Novozelanđani, Nizozemci i drugi. U kampu Brioni je odsjelo oko pet tisuća ljudi, dok je ostatak ugostilo lokalno stanovništvo. Atmosferu i programe nisu, izgleda, previše poremetili niti kiša praćena grmljavinom koja je proteklih dana svako malo zasula grad.

Jubilarno izdanje festivala u Areni su otvorili hvaljeni američki producent DJ Shadow, 20-člani Outlook Orchestra praćen brojnim pjevačima i pjevačicama te grime megazvijezda Dizzee Rascal. Nakon Arene, zabava se preselila na 11 unikatnih pozornica na tvrđavi te na više od 40 party brodova.

Od četvrtka do nedjelje na glavnoj pozornici The Clearingu izmjenjivali su se jaki predstavnici drum 'n' bassa Goldie i Friction, hip hop i grime moćnici Foreign Beggars, Giggs, Nines, Bugzy Malone, Wu-Tangovac Ghostface Killah te mlada nada u usponu Loyle Carner. Dozu reggae zvuka isporučili su legende Horace Andy i Congo Natty, dok je reggae kraljica Dawn Penn nastupila u posebnom settingu The Beach pozornice tik uz more. U dnevnim varijantama tamo su dominirali i Roots Manuva, Princess Nokia, Jorja Smith, IAMDBB, DJ Marky i mnogi drugi. Među više od 300 izvođača koji su uveličali ovu obljetnicu našli su se dub i dubstep heroji Dub Phizix & Strategy, Mala, Egoless, Loefah, mračni dub noise čarobnjak The Bug, drum’n’bass iskusni igrači Mefjus, Icicle i Ivy Lab, dance i jungle inovator Shy FX, grime majstor P Money, sjajni plesni selektori Zed Bias i David Rodigan te ostala ključna imena bass glazbe s naglaskom na londonsku underground scenu.

Dojmljivo dizajnirane pozornice

I ove godine Outlook je ugostio mnoštvo moćnih svjetskih sound systema koji su se na dojmljivo dizajniranim pozornicama nadmetali svojim performansama. Pozornica Arija na jednu je večer doživjela Seasplash takeover ugostivši isključivo domaće i regionalne izvođače čiji su se nastupi orili iz Seasplash Soundsystema. Domaća rap ikona Edo Maajka prvi je put nastupio na Outlooku, tik pred izdavanje sedmog studijskog albuma. DJ-evi Sapleo i 207 rasplesali su prisutne kao i drum 'n' bass ratnici Filip Motovunski i Rahmanee, dok su intrigantne suradnje Kali Fat Dub i DubDiggerz jakim bassevima zatresli zidine tvrđave baš kao i genijalni live bend Bamwise čiji je album Soundproof izašao pod kapom domaćeg PDV Records.

Projekt Knowledge Arena, koji se odvijao u sklopu festivala, znatiželjnima je dao uvid u tajne i trikove za sve koji se žele okušati ili usavršiti u tehnikama produciranja i izvedbe glazbe na najboljoj opremi, a poslužio je i kao svojevrsni dnevni boravak gdje su neke od najvećih glazbenih zvijezda kao što su Mala, General Levy, Adrian Sherwood, Zed Bias i drugi u ugodnom okruženju razgovarali o iskustvima u svijetu glazbe, kao i o povijesti Outlooka.

Tjedan dana prije Outloooka održano je i također uspješno, šesto izdanje festivala Dimensions. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter