Više od 10.000 neregistriranih auta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom studenog pocela se širiti vijest da vlasnici neregistriranih vozila kojima je od isteka registracije prošlo više od petnaest dana moraju prije ponovne registracije vozilo odjaviti u policijskoj postaji. Neslužbeno smo saznali da je Ministarstvo unutarnjih poslova dopise o takvom postupanju odaslalo svim stanicama za tehnicki pregled u Hrvatskoj. To bi onda znacilo da svaki vlasnik vozila koji se nade u takvoj situaciji najprije mora cekati red na šalteru registracija u MUP-u radi odjave vozila, onda otici na tehnicki pregled pa se opet vratiti u MUP registrirati vozilo. Dakle, po takvoj politici trebalo bi dvaput cekati red u MUP-u.

No, od policijskog službenika za metodologiju rada i sigurnosti cestovnog prometa PU istarske Gianfranca Trombonija saznali smo da se u odnosu na dosadašnju praksu ništa nije znacajno promijenilo te da dvostrukog cekanja u redovima nece biti. Novost su, a tako piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, novcane kazne u iznosu od 700 kuna za vlasnike vozila koji nakon isteka prometne dozvole nisu u roku od 15 dana vratili registarske plocice i poništili prometnu dozvolu, a koje policija sada šalje na kucnu adresu.

- Ni zakon ni Pravilnik o registraciji i oznacavanju vozila ne propisuje obvezu vlasnika vozila koji pristupi tehnickom pregledu i produženju važenja prometne dozvole nakon isteka roka od petnaest dana da ga prethodno odjavi, stoga su stanice za tehnicki pregled ovlaštene produžiti prometnu dozvolu ako su za to ispunjeni uvjeti, rekao je Tromboni.

U prvih deset mjeseci ove godine na podrucju PU istarske na cestama je zateceno 314 vozila cija je registracija istekla unutar roka od 15 dana te 797 onih koji su bili neregistrirani više od 15 dana. Zabilježena su ukupno 1.790 prekršaja za neregistrirana ili vozila kojima je istekla prometna dozvola, a 271 vozilo zateceno je na cestama neregistrirano i bez registarskih plocica. Prekršitelja prema Zakonu o osiguranju u prvih deset mjeseci ove godine bilo je 387, a vozila za koja je istekao tehnicki pregled, koji se obavlja u propisanim rokovima, bilo je 21. Iz prometa je iskljuceno 1.047 vozila, a policija je oduzela 605 registarskih plocica.

Do 4. prosinca ove godine evidentirana su 10.364 neregistrirana vozila, odnosno ona ciji vlasnici nisu u zakonskom roku nakon isteka važenja prometne dozvole odjavili vozilo, donijeli prometnu dozvolu radi poništenja i vratili registarske plocice policijskoj upravi, odnosno postaji koja vozilo vodi u evidenciji.


Podijeli: Facebook Twiter