Više od 1.000 migranata čeka na ulaz u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ulazak u Hrvatsku, na prijelazu Berkasovo-Bapska, čeka više od 1.000 izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja, a tijekom dana očekuje se da će u Srbiju iz Grčke preko Makedonije ući još oko 4.000 ljudi, javljaju u utorak beogradski elektronički mediji.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin stanje na graničnom prijelazu Berkasovo ocijenio je kao "nešto bolje", ali ne i zadovoljavajuće. On je rekao da je oko podneva "propuštanje migranata  još uvijek bilo sporije nego što bismo voljeli i nego što bi migranti voljeli". Vulin je procijenio da na ulazak u Hrvatsku čeka 1.000 do 1.200 ljudi.

"Nadamo se da će im Hrvatska osigurati što brži nastavak puta, jer oni ne ostaju u Srbiji, a ni u Hrvatskoj", rekao je Vulin.

Prihvatni centar Principovo kraj Šida je, kako tvrdi ministar Vulin, "skoro sasvim pun", a u njemu su uglavnom obitelji i žene s malom djecom kojima je teško u trenutnim uvjetima nastaviti put.

Vulin je istaknuo da su aktivisti Crvenog križa i UNHCR-a sve vrijeme na terenu, ali je upozorio da će se priljev migranata nastaviti.

"U ovom trenutku u Preševu se nalazi 300 do 400 osoba, a do kraja dana očekuje se da će ih doći oko 4.000", rekao je Vulin. Izbjeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje općina Dimitrovgrad, Negotin, Bosilegrad i Zaječar, no to je, u usporedbi s tisućama koje prelaze makedonsko-srpsku granicu, znatno manji broj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter