Više novca za uredenje nacionalnih parkova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema najavama ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, ugostiteljski objekti u nacionalnim parkovima morat ce se dati u koncesiju, a tako dobiveni novac ponovno ce se vracati parkovima i trošiti na održavanje i unapredenje ponude.

Dio je to nove politike upravljanja nacionalnim parkovima i parkovima prirode u režiji Ministarstva zaštite okoliša kojom se do konca godine predvida osnivanje nacionalne parkovne agencije koja ce centralizirati upravljanje svim parkovima, uz formiranje jedinstvene cuvarske službe. U koncesiju se nece davati samo izdvojeni ugostiteljski objekti, nego i oni u sustavu hotela: na Brijunima ce se, recimo, u koncesiju dati hoteli i vile, u NP-u Plitvicka jezera hoteli i autokampovi.

Zasad nije poznato na koji ce se nacin to provesti niti koliko ce se novca sliti od koncesija jer je novi zakon u pripremi, no u nekim medijima se vec podigla prašina jer se u davanju objekata na upravljanje naslucuje - privatizacija nacionalnih parkova.

Nenad Strizrep, pomocnik ministrice zaštite okoliša, kaže da se osnivanjem nacionalne parkovne agencije želi se unaprijediti upravljanje jer se zakljucilo da je sadašnji model istrošen, nefunkcionalan i skup.

- Kao model uzet je sustav u SAD-u koji u praksi pokazuje najbolje rezultate u tom podrucju. Jedan od ciljeva koji se žele postici novim modelom upravljanja nacionalnim parkovima i parkovima prirode jest da se oni bave svojom primarnom djelatnošcu, a to je zaštita, održavanje, ocuvanje i promicanje zašticenog podrucja, dok se sekundarne djelatnosti, a tu prvenstveno mislim na hotelijersku djelatnost, planiraju dati u koncesiju... U koncesiju ce se davati prvenstveno hotelski objekti, što na primjeru NP-a Brijuni znaci da ce zainteresiranim investitorima biti ponudeni hoteli Neptun, Istra i Karmen. Ostali objekti bit ce i dalje pod izravnom upravom parka i u funkciji njegovog posjecivanja, objašnjava Strizrep.



- Primjerice, u NP-u Brijuni, gdje još od 1980-ih postoji ista turisticka ruta za posjetitelje, razvijat ce se novi edukativni programi, disperzirati odredeni sadržaji, bolje održavati površine i infrastruktura parka, a što ce u konacnici pridonijeti da se usluga u parkovima podigne na višu razinu.

Komentirajuci nagadanja o tihoj privatizaciji nacionalnih parkova, Strizrep kaže da važeci zakon o zaštiti prirode, koji je donijela prethodna vlast, vrlo ekstenzivno omogucuje korištenje instituta koncesija, pa se tako clankom 134. propisuje da se koncesijom stjece pravo gospodarskog korištenja prirodnih dobara, pravo obavljanja djelatnosti od interesa za RH te pravo na izgradnju i korištenje objekata i postrojenja potrebnih za obavljanje tih djelatnosti.

- Nema nikakve opasnosti od bilo kakve privatizacije. Radi se jednostavno o modelu kojim se u parkovima vraca težište na primarnu djelatnost, a hotelijerska djelatnost koja ih opterecuje prepušta se koncesionarima, zakljucuje Strizrep.

U zelenim udrugama blagonaklono gledaju na novosti u upravljanju nacionalnim parkovima. (Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC, snimio Saša MILJEVIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter