Više novca za dogradnju doma, uređenje kazališta i plaže

Dogradnja Doma za odrasle "Domenico Pergolis" već od konca godine
Dogradnja Doma za odrasle "Domenico Pergolis" već od konca godine

Gradski vijećnici Rovinja usvojili su prve izmjene i dopune proračuna za 2016. godinu. Proračun koji je donesen u prosincu prošle godine uvećan je za oko 13,8 milijuna kuna i sada iznosi više od 152,5 milijuna kuna. Po riječima Milene Obrovac, pročelnice za financije, do ovog je povećanja došlo po dvije osnove - usklađivanjem dijela prihoda gradskog proračuna sa sredstvima države i drugih institucija te prenesenim viškom sredstava iz prošle godine.

Od lani ostalo 16,6 milijuna kuna

- Kada je riječ o usklađivanju učešća države u sufinanciranju gradskih projekata, uvećava se za 700 tisuća kuna učešća u uređenju plaže Val de Lesso te gradskog kazališta Gandusio za sljedećih 800 tisuća kuna, dok se kod prenesenih sredstava iz prošle godine raspolaže s oko 26,6 milijuna kuna od kojih je 8,4 milijuna proračunom već raspoređeno, rekla je Obrovac, dodavši i da je svrha izmjena i dopuna prijedloga rasporeda preostalih 12,2 milijuna kuna. S obzirom da je ukupno povećanje proračuna temeljeno na rasporedu dijela donesenog viška od lani, u Gradu smatraju da je logična posljedica toga uvećanje sredstava raspoređenih u resoru izgradnje i održavanja objekata.

- S ukupno 12,2 milijuna kuna uvećanja unose se u program neki novi objekti, odnosno povećavaju se već planirane investicije o kojima će više riječi biti na sljedećoj sjednici Vijeća, pojasnila je pročelnica te istaknula i prijedloge za korištenje viška. To je, između ostalog, uređenje gradske fasade Doma kulture u Rovinju i Rovinjskom Selu, uvećanje sredstava za rekonstrukciju kazališta "Antonio Gandusio", uređenje rekreacijske zone Valpereri, dijela ulice na potezu od 1. istarske brigade do Ulice Valpereri, a tu su i nova sredstva planirana za uređenje plaže Val de Lesso. Uz prve izmjene gradskog proračuna vijećnici su prihvatili i izmjene i dopune Programa rada gradonačelnika i gradske uprave.

Gradonačelnik Giovanni Sponza istaknuo je da će višak planiranih sredstava biti uložen u dogradnju Doma za odrasle, što bi moglo početi već koncem godine, te na učešće Grada u rješavanju dijela prometnice na potezu od Delfina do šetnice podno Hotela Park i na uređenje gradskog kazališta.

Krediti za razvoj poljoprivrede i agroturizma

Tema Vijeća bilo je izvješće o radu Fonda za poljoprivredu i agroturizam Istre od 1995. do 2015. godine, koje je podnio Mladen Milohanić. Fond koji djeluje više od dva desetljeća, kako je izvijestio Milohanić, posebno pohvalivši suradnju s Gradom, do sada je podijelio više od tisuću kredita za razvoj poljoprivrede i agroturizma, dok su lani rovinjskim poljodjelcima odobrena četiri kredita a u ovoj godini još jedan. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter