Više novca od bližnjih - više srece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako stara narodna poslovica kaže da novac ne može kupiti srecu, znanstvenici tvrde da ipak može. Cak ga ne trebate imati puno, dovoljno je da ga imate više od prijatelja i susjeda.

Znanstvenici sa Sveucilišta u Warwicku i Cardiffu proveli su studiju koja je pokazala da novac ipak cini ljude sretnijima ako im poboljšava društvenu poziciju.

Posljednjih sedam godina proucavali su prihode i zadovoljstvo životom stanovnika Velike Britanije te kako osobni dohodak utjece na srecu.

Studija je otkrila da sretni ljudi smatraju da su bolje placeni od svojih prijatelja, kolega i susjeda.

Znanstvenici smatraju da ovim otkricem mogu objasniti zašto pripadnici bogatih nacija u prosjeku nisu ništa sretniji zadnjih 40 godina iako je ekonomski rast doveo do povecanja njihovih prihoda i poboljšanja životnog standarda.

''Naša studija je otkrila da na zadovoljstvo ne utjecu stvarni prihod i prosjecni prihod, nego pozicija koju smatramo da nam on osigurava. Ako zaradujete milijun funti godišnje necete biti sretni ako znate da vaš prijatelj zaraduje dva milijuna'', kaže jedan od sudionika istraživanja, Chris Boyce.


Podijeli: Facebook Twiter