Više izdvajati za sirotinju i novorodencad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjednica Gradskog vijeca Pule, zakazana za srijedu, bila je u utorak povod konferenciji za novinare gradskih vijecnika HDZ-a Lovorke Tomicic i Janka Žužica.

Tomicic je istaknula da nema nikakvih opravdanja za dnevni red od cak 27 tocaka, koji obuhvaca nekoliko kilograma teške materijale, osim cinjenice da se možda nesazivanjem sjednica nastoje onemoguciti vijecnicka pitanja pa se radi o manipulaciji vladajucih, koji ne žele cuti pitanja koja im nisu po volji.

"Vijecnici ce na ovoj sjednici raspravljati o proracunu za 2011., koji iznosi 315 milijuna kuna te je kao takav skroman i tanak, pogotovo kada se zna da više od pola budžeta ide na hladni pogon gradske uprave, na troškove za zaposlene i materijalne troškove. Ostaje tek mali dio za citav niz projekata i programa koji su nužno potrebni ovom gradu, a koji se nece moci realizirati.

Treba reci da proracun i nije 315, vec 303 milijuna, jer su ostalo krediti, tako da u stvarnosti ima još manje novca na raspolaganju. Takoder, projekcija proracuna za 2012. govori o daljnjem padu jer se planira u iznosu od 312 milijuna, a tek 2013. slijedi lagano povecanje, na 318 milijuna, tako da se u iduce dvije godine nece moci ostvariti puno od onoga što je gradanima obecano u predizbornoj godini, niti ono što gradani ocekuju da ce biti napravljeno", rezimirala je Tomicic.

Dodala je da zbog skromnog proracuna nisu ni predlagali amandmane u onoj mjeri u kojoj bi bilo potrebno, jer nema manevarskog prostora, ali ipak su predložili povecanje sredstava za socijalne potrebe. Konkretno, prijedlog je da se za 500 tisuca kuna poveca izdvajanje za javnu kuhinju, što bi znacilo barem jedan topli obrok dnevno za beskucnike, nezaposlene i osobe bez ikakvih primanja.

Prijedlog je i da se potpore za novorodencad s, kako kaže Tomicic, sramotnih 500 kuna povecaju na 1.500 ne bi li se Pula približila drugim gradovima u Istri, koji svi izdvajaju barem tisucu kuna i više, a nikako ispod te granice, istaknula je.

Shodno tom povecanju trebalo bi smanjiti stavke "izdvajanja za intelektualne i osobne usluge" te "drugi nespomenuti rashodi poslovanja", koje su vrlo opcenite i nitko nikada nije dobio tocnu rašclambu kamo je otišla svaka kuna s tih stavki.

"U ovom proracunu više nema Pule Non Stop, ali je lani bila i netragom nestala. Ogroman novac je potrošen za taj nekoristan projekt, a nitko nije za to odgovarao pa nam to daje za pravo misliti da ima prostora da se i iz ovog proracuna ljudima doista pomogne", zakljucila je Tomicic.

Žužic je rekao da je proracun za 2011. u odnosu na ovogodišnji realniji i uravnoteženiji te teži smanjenju rashodovne strane, ali je istovremeno nedovoljno razvojni, a previše potrošacki.

"Na rashodovnoj strani smanjile su se naknade gradanstvu i kucanstvu za 19 posto, što ukazuje da se previše štedi na gradanima i da se ne smanjuju rashodi Grada. Narocito se to odnosi na Odjel za financije, ciji su troškovi u ukupnoj strukturi previsoki i možda su posljedica prevelikog broja zaposlenih.

Takoder, od prodaje stanova i zemljišta planira se prihodovati 43 milijuna kuna, ali je to procjena i ništa ne garantira da ce se ta imovina prodati, a kamoli naplatiti u iducoj godini. U konacnici, nije razvidno ni je li Grad poslušao naputak Državne revizije o naplati potraživanja.

Možda bi trebali poceti razmišljati o unutarnjoj reorganizaciji, radi smanjenja materijalnih rashoda i mogucnosti iznajmljivanja viška nekretnina, te poduzeti pojacanu naplatu, pogotovo komunalne naknade", rekao je Žužic.


Podijeli: Facebook Twiter