Više grožda, niže cijene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ne bude tuce ili drugih vremenskih iznenadenja, ovogodišnja bi berba grožda mogla biti jedna od boljih. Potvrdili su to svi vinogradari i strucnjaci s kojima smo kontaktirali. Grožde je odlicne kvalitete, a rodnost je maksimalno dopuštena. Naime, kod kontroliranog vina urod po trsu je ogranicen.

Ukupno se u Istri ocekuju vece kolicine grožda, možda cak i viškovi na tržištu. Sukladno tome cijene ce biti u prosjeku niže nego lani. Prošle je godine zbog tuce i bolesti urod bio za 30 posto manji.

Zapravo, nitko još ne želi u javnost izaci s konkretnim brojkama, barem dok se ne izjasne veliki otkupljivaci kao što su Agrolaguna i Istravino. Mali vinogradari ravnaju se prema velikima.

Sve odluke oko otkupa grožda pa tako i cijene, donijet cemo još ovog tjedna, doznajemo od Gorana Kramarica, direktora Agrolagune. Ipak, otkupne ce cijene biti niže od lanjskih. Na upit što misli o procjeni da ce se grožde kontroliranog porijekla s 20 - 21 jedinica šecera po Babou prodavati po cijeni do pet kuna, a ostalo oko 3,5 kune, Kramaric je komentirao da su te prognoze na tragu realnih.

Za usporedbu, lani je ugovorena cijena za Istravino i Agrolagunu iznosila 4,79 kuna za kilogram malvazije od 18 do 19 jedinica šecera te 5,7 kuna za grožde od 19 do 20 šecera. Lanjska je cijena bila viša za 30 posto od godinu dana prije jer je grožda nedostajalo.

Berba se bliži prije uobicajenog roka. Na 460 hektara svojih vinograda Agrolaguna ocekuje 400 vagona razlicitih sorata.

- Kondicija grožda iznimno je visoke kvalitete, bolesti nije bilo previše, a kiše je dovoljno. Posljednja kiša trebala bi napuniti bobice. Svi su radovi u vinogradu gotovi i pripremamo se za berbu, pratimo optimalni odnos šecera i kiselina. Ocekujemo da ce berba ranih sorti zapoceti vec oko 20. kolovoza, kada se bere crveni muškat, pinot i bijeli sauvignon. To je nekoliko dana ranije od uobicajenog, rekao je Dario Paulišic, direktor Poljoprivrede u Agrolaguni.

Na Labinštini ce, procjenjuje Branko Frankovic, poljoprivredni savjetnik, berba ranih sorta zapoceti pocetkom rujna, a ostalih sredinom mjeseca. Teran je poceo šarati, bobe su pune. Ako se ovakvo vrijeme nastavi bit ce dobra berba, veli Frankovic.

Elvis Vizintin, tajnik Udruge vinara i vinogradara koja okuplja 101 vinara u Istri potvrdio je da se ocekuje odlicna berba. Grožde za svježi chardonnay zapocet ce se brati vec oko 1. rujna. Na pitanje imaju li vinari starih zaliha vina, Vizintin odgovara da je veci problem naplata. Potražnja postoji, ali u kantinama se zadržava nešto više vina zbog nerealizirane naplate starih pošiljki. Ugostitelji ne placaju redovito, a vidjet ce se što ce biti u rujnu kada podvuku crtu.

U Agrolaguni govore da probleme sa zalihama nemaju jer je lani bio manji urod. I njih više muci naplata.

Zbog psihoze krize potražnja za buteljama je manja, veli Ivica Matoševic, predsjednik Udruge vinara i vinogradara. Moramo osmisliti bolje brendiranje Istre prema izvozu, smatra Matoševic.

Prosjecan proizvod zakljucuje on, imat ce problema s plasmanom. Zato se valja okrenuti višoj kvaliteti. Nakon pšenice ponavlja se ista prica - kada je urod iznad prosjeka problematicna je cijena i plasman uroda. Ipak, puno više o tome bit ce poznato kada krene berba, a to je vec za desetak dana.


Podijeli: Facebook Twiter