Više gostiju, manja zarada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je gostiju bilo više, u glavnoj sezoni financijski je efekt ipak bio lošiji od 2009. godine kada je zarada od turizma pala za cak milijardu eura. Prema podacima Hrvatske narodne banke u trecem su kvartalu 2010. prihodi od turizma su 45,1 milijun eura manji nego u istom razdoblju 2009. Konkretno, u trecem kvartalu je zaradeno 3 milijarde i 852 milijuna eura.

Iako je rijec o neznatnom padu od 1,15 posto, ponovno je zabilježeno smanjenje prihoda, mada je bilo više turistickih dolazaka i turistickih nocenja u devet mjeseci od oko 3 posto. Uz to, ove je godine nakon godine i pol dana rasla i zarada ugostitelja. Iako se lani pad turisticke zarade svaljivao prvenstveno na vanpansionsku potrošnju s obzirom da je ugostiteljima zarada rasla, a ukupan prihod u turizmu pao, u tom segmentu ocito nije bio glavni problem. Zanimljivo je da je prvi kvartal bio cak i bolji nego lani, dok je pad zabilježen vec u drugom kvartalu.

U drugom je kvartalu u 2009. prihod od turizma iznosio milijardu i 590 milijuna eura, da bi lani pao na milijardu i 467 milijuna eura što znaci za više od sto milijuna eura. Iako u odnosu na prošlu godinu zarada od glavne sezone nije znatnije pala - tek oko 1,2 posto - koliki je ustvari pad pokazuje podatak o tome da je "predrecesijske" 2008. u trecem kvartalu od turizma uprihodovano 4 milijarde i 612 milijuna kuna, dakle, u odnosu na aktualnu turisticku sezonu cak 760 milijuna eura više.

U dvije godine zarada od turisticke sezone je znaci smanjena za 16 posto. Ako se u obzir uzmu i rashodi ukupna zarada u turizmu u glavnoj sezoni je iznosila 3 milijarde i 678 milijuna eura, dok je 2009. ostvareno 3 milijarde i 661 milijun eura, a 2008. 4 milijarde i 396 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter