Više gostiju, jednako krada, ali manje nesreca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija ovu turisticku sezonu, odnosno period od pocetka lipnja do kraja rujna, ocjenjuje izuzetno uspješnom što se tice sigurnosti, a u tom je razdoblju, kao i obicno, najcešce intervenirala po prijavama zbog krada i teških krada.

Takozvanih teških krada, onima kojima prethodi provala, u cetiri ljetna mjeseca bilo je ukupno 902, dok ih je lani bilo samo tri više. Obicnih krada, gdje su lopovi uglavnom po turistickim naseljima ušetavali u otkljucane apartmane i turistima krali laptope, novac, dokumente i druge vrijednosti, ove je godine bilo 1.161, a lani 1.070. Nerijetko su se na meti lopova našle i torbe na plaži, a krali su i gumenjake, izvanbrodske motore pa i bicikle. No, za ljetne mjesece u Istri to su uobicajeni dogadaji kojih je iz godine u godinu otprilike jednak broj.

Iako je policija zadovoljna ovoljetnim stanjem sigurnosti valja istaknuti da još uvijek nije riješena pljacka Brod banke koja se koncem lipnja usred dana odigrala na pulskoj rivi. Razbojnik, koji je maskiran i s oružjem u ruci odnio novac još nije pronaden, a policija do sad nije obznanila ni koliko je novca ukradeno.

Posljednjeg dana kolovoza u poreckoj poslovnici Basler osiguranja nepoznati je razbojnik ustrijelio zaštitara Denisa Matoševica. Pljackaš se potom zaputio u IKB banku, prijetio djelatnicama pištoljem, ali je na koncu otišao bez ikakvog plijena. Dva dana kasnije zbilo se razbojstvo u OTP banci u Kanfanaru. Ondje je razbojnik maskiran i s uperenim pištoljem iznudio novac i pobjegao, a istražitelji sumnjaju da bi mogla biti rijec o istoj osobi koja je ranila Matoševica.

Premda su strani turisti cesto idealna meta prevaranata, ove sezone nije bilo puno takvih slucajeva. No, ipak, dva su vremešna Britanca ostala bez 1.500 kuna kada su prihvatila ponudu nepoznatog prevaranta da im razmjeni funte u kune. Muškarci su naknadno shvatili da su dobili bugarske leve.

Pocetkom rujna je, pak, jedna crvenokosa žena u mjenjacnici u Porecu bezuspješno pokušala razmijeniti 300 lažnih dolara. No, nakon što je od nje zatražena osobna iskaznica žena je otišla, a dolare ostavila na pultu.

S povecanim brojem gostiju neminovno je i dodatno opterecenje na prometnicama pa je, nažalost, povecan i broj nesreca. No, u PU istarskoj s ponosom isticu da se ove godine u ljetnim mjesecima, u odnosu na isti period lani, broj nesreca sa smrtno stradalima smanjio za 62 posto. Istarska policija posebno je istaknula podatak da prvi put u dvadeset godina u kolovozu i rujnu u prometu nije poginula nijedna osoba.

Posebnu pažnju policijski službenici su ovoga ljeta posvecivali i prijavama nestanka osoba te sprecavanju stradavanja na moru. Naime, ljetos je prijavljen nestanak ukupno 27 osoba i sve su pronadene. Premda u akvatoriju poluotoka nije bilo vecih havarija ili nesreca na moru, ovog se ljeta utopilo 13 osoba, uglavnom starije životne dobi.

Na granicnim je prijelazima tijekom cetiri ljetna mjeseca u odnosu na lani povecan broj putnika za 9 posto, a za 11 posto veci je broj prijavljenih stranaca. Tako je ove sezone u Istri boravilo 2.453.895 stranih gostiju, dok ih je lani bilo 2.214 991. Na podrucju Istre, prvenstveno na podrucju Poreca, Pule, Umaga, Rovinja i Labina boravilo je najviše državljana Njemacke (24 posto), Italije (16 posto) te Slovenije (15 posto) i Austrije (14 posto). Pet posto su cinili Nizozemci, 4 posto Cesi, 3 posto Rusi te po dva posto Madari i Poljaci.

Ove sezone na Poluotoku nije bilo vecih požara. Najveci je zabilježen u Medulinu sredinom kolovoza kad je izgorjelo deset štandova i jedno kombi vozilo. Šteta je bila milijunska, a ocevid strucnjaka na Osipovici, omiljenoj turistickoj šetnici u Medulinu, pokazao je da je drvene štandove zapalila neispravna žarulja koja je iskrila. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter