Više firmi priključeno na plin

Počela završna plinofikacija u centru grada, na Giardinima (N. LAZAREVIĆ)
Počela završna plinofikacija u centru grada, na Giardinima (N. LAZAREVIĆ)

Projekt plinofikacije približava se samom kraju. Nakon pet godina od njegova početka čeka se samo uređenje prometne površine i nogostupa na Giardinima da stanari ovog dijela starogradske jezgre počnu koristiti prirodni plin. Štoviše, već je krenula plinofikacija Ulice Sergijevaca, pa iz Plinare i dalje ističu da je sve po planu i najavljuju gašenje pogona gradskog plina za svibanj ove godine.

Uplinjuju se i "spavači"

- Za sada sve ide prema planiranom tijeku. Štoviše, sve se više uplinjuju prirodnim plinom "spavači", odnosno ona domaćinstva do kojih smo doveli prirodni plin prije pola godine ili godinu dana. Jako smo zadovoljni kakvu smo infrastrukturu zatekli u centru grada. Bez obzira što je u podzemlju bila stara instalacija, u objektima je ona nedavno obnovljena i tamo gdje smo već doveli prirodni plin brzo uplinjujemo i potrošače, kaže direktor Plinare Dean Kocijančić.

- Plinofikacija Giardina je gotova, započelo je frezanje i postavljanje prvog asfaltnog sloja, a mi smo već praktički uplinili sve objekte osim Zagrebačke banke i zgrade Qpole, što bi trebali vrlo brzo učiniti jer danas-sutra pustit ćemo prirodni plin i u Anticovoj ulici. Ostalo nam je, ukupno, upliniti oko 800 dosadašnjih potrošača gradskog plina, čime bi projekt plinofikacije bio gotov. Tu mislim i na uplinjenje Gimnazije, odnosno Žute škole, te Osnovne škole Tone Peruška i Učeničkog doma. Počeli smo plinofikaciju Ulice Sergijevaca, koju odrađujemo preko Danteovog trga. Prvo idemo prema Forumu, a potom prema Portarati, najavljuje direktor Plinare.

Bez obzira što nedostaje još mali broj Puljana kojima će se pružiti mogućnost korištenja najkvalitetnijeg energenta, iz Plinare očekuju da će se završetkom projekta plinofikacije sve više građana početi koristiti novi energent. Pogotovo oni koji su, otkad je do njihovih objekata postavljena nova instalacija, rješavali "papirologiju", odnosno unutarnje i vanjske instalacije ili dimnjake.

Bez plina odjaviti plinomjer

- Vjerujemo da će sve više građana, i oni koji se za to nisu odmah odlučili, preći na prirodni plin. Naravno da ona domaćinstva koja trebaju izdvojiti puno novca neće to učiniti, već će odustati od takvog nauma, pogotovo oni u starijim zgradama koji trebaju popraviti krov ili fasade što iziskuje puno sredstava pa nemaju više za instalacije ili sanaciju dimovoda. Ili će, pak, neki pričekati bolja vremena. Do tada, preporučujem im da odjave plinomjer, a ako se predomisle, mi ćemo ih priključiti besplatno jer su jednom već platili priključak. Zato su gotovo sve obiteljske kuće već prešle na korištenje prirodnog plina, a i sve nove, ili novije, odnosno one koje nisu starogradnja. Tako do sada imamo ukupno 9.500 tisuća potrošača prirodnog plina, kaže Kocijančić.

Direktor Plinare očekuje da će na kraju plinofikacije imati 10,5, možda 10,6 tisuća potrošača prirodnog plina, a pritom ističe veliki porast potrošača među tvrtkama. Od nekadašnjih 200-tinjak sada imaju, kaže, 500-tinjak firmi koje koriste prirodni plin, a pritom direktor ističe velike potrošače poput cementare (za sušenje ugljena), tvornice stakla (peći), bolnice, trgovačke centre, a velika se potrošnja očekuje od Uljanika koji upravo preuređuje instalacije unutar brodogradilišta.

Ipak, to je manja brojka potrošača nego što ih je bilo na gradskom plinu što ipak znači da plinofikacija nije svima donijela benefite. Pogotovo onim Puljanima koji ne mogu koristiti prirodni plin zbog neispravnih dimovoda, a koji su bili u funkciji dok se koristio gradski plin.

- Na gradskom plinu smo imali 11,5 tisuća potrošača. Dakle, iako bi to bilo smanjenje za oko 500-tinjak plinomjera, treba znati da otprilike ta brojka plinomjera gradskog plina praktički nije bila korištena, odnosno u tim domaćinstvima nismo imali potrošnju, zaključuje Kocijančić i smatra, shodno tome, da je "pravih" potrošača zapravo jednak broj. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter