Više desetaka spašenih iz urušene zgrade u Bangladešu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spasioci su u petak nastavili izvlačiti preživjele prikliještene pod ruševinama zgrade urušene u Bangladešu. Poginule su najmanje 273 osobe. Ova je tragedija potaknula raspravu o radnim uvjetima tekstilne industrije koja opskrbljuje zapadne tvrtke.

Rana Plaza, zgrada s osam katova, urušila se kao kula od karata za radnog vremena u Savaru, na periferiji Dacce. Radi se o najgoroj nesreći u industrijskoj povijesti Bangladeša, kojem je konfekcija najvažnija grana gospodarstva.

Više desetaka preživjelih izvučeno je iz ruševina u petak, dva dana nakon nesreće. "Spasili smo 45 osoba u petak, od kojih je 41 nađena na istom mjestu, među ostacima četvrtog kata zgrade", izjavio je vatrogasni dužnosnik Ahmed Ali. "Lokalizirali smo još 20 do 25 osoba na drugim mjestima, ali je jako teško doći do njih."

U zgradi se nalazilo pet konfekcijskih radionica koje su radile za španjolsku marku Mango i britansku Primark, jedine koje su potvrdile povezanost s radionicama u Rana Plazi, gdje je bilo zaposleno približno 3.000 osoba.

Radnici su dan prije nesreće javno izrazili zabrinutost zbog pukotina na zidovima, ali su se njihovi šefovi oglušili na upozorenja pozivajući ih da normalno dođu na posao sljedećeg dana.

Više desetaka tisuća radnika štrajkalo je u četvrtak u znak solidarnosti, dok su zastave spuštene na pola koplja zbog nacionalne žalosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter