Više cijene goriva

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti više od 23 do 26 lipa po litri, eurodizeli će poskupjeti za 13 lipa, lož ulje za 21, a plavi dizel za 18 lipa. 

Prema neslužbenim informacijama, dvije vrste Inina eurosupera 95 od sutra, 4. rujna, bit će skuplje za 23 odnosno 24 lipe po litri, pa će i na Ininim postajama prijeći 11 kuna - eurosuper BS 95 od ponoći će se prodavati po 11,19 kuna (do sada 10,96 kuna), a eurosuper BS 95 class po 11,23 kuna (do sada 10,99 kuna). 

Iako je u protekla dva tjedna cijenu svoja dva eurosupera 95 držala ispod 11 kuna, odnosno nešto ispod maksimalno dopuštene cijene u tom razdoblju od 11,01 kunu, Ina će od ponoći sa svojim eurosuperom 95 class biti na razini najvišoj cijene koju za taj motorni benzin u iduća dva tjedna dopušta Ministarstvo gospodarstva. 

Na razini najviše dopuštene cijene od sutra će biti i Inin eurosuper BS 98+ class koji poskupljuje za 26 lipa po litri te će se prodavati po 11,61 kunu (do sada 11,35 kuna).

Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti skuplja za 13 lipa - eurodizel BS će se prodavati po 10,35 kuna (do sada 10,22 kune), a eurodizel BS class po 10,38 kuna (do sada 10,25 kuna). 

Za 21 lipu poskupjet će loživo ulje ekstra lako i Ina će ga od sutra prodavati po 7,35 kuna (do sada 7,14 kuna), a plavi dizel će biti skuplji za 18 lipa i nova mu je cijena 6,45 kuna (do sada 6,27 kuna), doznaje se u Ini.

Cijene naftnih derivata na hrvatskom se tržištu mijenjaju sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a na temelju kojega Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata. Naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviših koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo. 

Prema Pravilniku, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu može biti tri posto, a elementi koji utječu na promjenu cijena su kretanje cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaj američkog dolara. 

Ina je danas poslijepodne na svojim internet stranicama objavila kako su u proteklom obračunskom razdoblju  kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 3,06 posto, a porasle su i kotacije plinskih ulja i to do 3,34 posto. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu oslabio za 1,54 posto u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter