Više chartera iz Nizozemske popunit će vile u Istri

Nizozemci su veliki ljubitelji istarskih kampova (J. PREKALJ)
Nizozemci su veliki ljubitelji istarskih kampova (J. PREKALJ)

Protekla je godina bila pravi come back nizozemskih turista na Jadran, posebice u Istru, njihovu omiljenu hrvatsku kamping regiju. Nakon nekoliko godina manjeg broja žutih tablica na istarskim prometnicama, sezona 2012. bit će zapamćena po navali nizozemskih turista na istarska odredišta.

Najave za narednu sezonu iz zemlje tulipana su dobre, a konkretnije će se informacije znati nakon najvećeg turističkog sajma Vakatiebeurs u Utrechtu koji je počeo danas i traje do 13. siječnja. Upravo će na ovom sajmu nizozemski turoperatori predstaviti svoje kataloge za ljetnu sezonu, a jači buking počinje u siječnju i veljači.

Jedno je ipak sigurno, a to je da će u 2013. porasti cijene turističkih aranžmana zbog poreza na maržu koji se uvodi ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju. Također, jedan od najvećih europskih turoperatora TUI udvostručio je broj charter letova za Pulu te su za te goste zakupili dvadeset novih vila u unutrašnjosti Istre.

Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević veli da bi bio pravi uspjeh zadržati prošlogodišnje brojke jer su one najbolje u zadnjih osam godina.

- Nizozemci su uz Nijemce najveće pozitivno iznenađenje u 2012.. Osim što su došli u većem broju, značajno je i da je prosječna duljina njihova boravka 10 dana, kaže Ivošević.

Dodaje da je za povratak tog tržišta zaslužno umrežavanje promotivnih aktivnosti javnog i privatnog sektora, ali i PR agencija koja izvješćuje nizozemsku javnost o svim turističkim novostima u Istri. Iako su Nizozemci u Istri pretežito kamping gosti, Ivošević kaže da im je želja pridobiti i one goste koje zanima kultura i gastronomija. 

Inače, kako izvješćuje nizozemsko predstavništvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ) krajem 2012. godine rastao jer organizirani buking za hrvatske destinacije te je taj plus u odnosu na godinu prije iznosio oko 10 posto. Uz Hrvatsku, Portugal je jedina zemlja koja je lani bilježila porast bukinga.

Prošle godine Nizozemci su u Hrvatskoj ostvarili oko 323 tisuće dolazaka te 2,6 milijuna noćenja što je u odnosu na godinu ranije porast od 15 posto. U Istri ih je bilo 160 tisuća ili 16 posto više te su realizirali 1,6 milijuna noćenja što je rast od 15 posto. (B. BAN)

Direktor TZ središnje Istre vodi štand

Na sajmu se od istarskih tvrtki predstavljaju pulski Arenaturist, rovinjska Valalta, umaški Istraturist, fažanski Bi Village, Valamar te porečka Plava laguna. Voditelj štanda je direktor Turističke zajednice središnje Istre Radenko Sloković.


Podijeli: Facebook Twiter