Višak vode iz Lokve ispuštat će se kontrolirano

Novi asfalt u ulici Kapovica (D. MEMEDOVIĆ)
Novi asfalt u ulici Kapovica (D. MEMEDOVIĆ)

Asfaltiranje ulice Kapovica i izgradnja oborinske odvodnje podno medulinske Lokve okončano je prije tjedan dana, a Općinu Medulin ta je investicija koštala 350 tisuća kuna. Radovima na izgradnji infrastrukture od kućnog broja 1 do broja 11 u toj ulici, stvoreni su preduvjeti za sprječavanje poplava nizvodno od Lokve. Uz to, stanari, koji se mahom bave iznajmljivanjem smještaja, moći će odahnuti od silne prašine koja se dizala ljeti.

- Riječ je zapravo o izgradnji zaštitne oborinske odvodnje. Sigurnosni preljev omogućuje spuštanje razine lokve prije nego se sama prepuni i prelije. Nadam se da smo tako riješili probleme neposrednih susjeda Lokve, rekao je Damir Demarin, zamjenik načelnika Medulina.

Stanari Kapovice, donedavno dobrim dijelom neasfaltirane ulice nizvodno od Lokve, zbog poplava su u prošlosti trpjeli velike štete, a posljednja veća pogodila ih je lani u studenom kada se Lokva, uslijed obilnih kiša, prelila i potopila podrume i prizemlja na najnižim točkama u ulici.

- Ulica je otprije djelom bila asfaltirana, a dijelom nije, pa se zapravo radi o obnavljanju asfaltnog sloja. Problem za rješavanje infrastrukture u toj ulici predstavljale su i razmirice između susjeda, jer su neki nasipavali put na jednom mjestu, nisu na drugom, drugi su se žalili na razinu prometnice i slično. Općini nisu dali blizu jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Zato je sve to trebalo prije radova riješiti pa krenuti u investiciju, rekao je Demarin.

Kako je nakon poplave u studenom obećao načelnik Goran Buić, infrastrukturno uređenje Kapovice trebala je biti teška između 600 i 700 tisuća kuna, ali je u tom iznosu bila uključena i javna rasvjeta. Kako nam Demarin objašnjava, trenutno je u funkciji stara rasvjeta na drvenim stupovima. Ovim su radovima u tlu postavljen vodovi za novu rasvjetu, lokacijska dozvola je ishodovana, ali se u zahvat ne može ići dok se ne osigura glavni projekt javne rasvjete.

Postupnim infrastrukturnim uređenjem okoliš bi Lokve tako mogao konačno postati zanimljiv medulinski punkt, smatraju u Općini. Krajnji korak je i uređenje lokve u omiljeno okupljalište domaćih i gostiju.

- U proračunu imamo predviđena sredstva za izradu projekta uređenja Lokve, a već posjedujemo idejno rješenje. Nastojat ćemo projekt kandidirati na neki fond, Hrvatskih voda ili Ministarstva zaštite okoliša, ovisno koji nam natječaj bude prihvatljiviji, zaključio je Demarin. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter