Višak ribe baca se u more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona je bila dobra, ali probleme nam stvaraju preniske otkupne cijene, kašnjenje povrata PDV-a i sve stroži uvjeti rada koje diktira EU, zakljucak je istarskih ribara koji su za nas komentirali proteklu izlovnu sezonu. Predsjednik Ceha ribara Istre Tonci Trevižan kaže da je sezona izlova plave ribe bila dosta dobra.

- Ova je godina što se tice plave ribe bila dosta dobra, cak bolja od one lanjske. Rovinjska Mirna je popunila sva skladišta pa se neko vrijeme stalo sa skladištenjem. Tada su plivarice morale cekati jer nije bilo mjesta za ribu. Što se tice drugih ribara, sezona je bila jako loša. Ljeti se nije lovilo gotovo ništa, a sada se stvar popravlja. U rujnu i listopadu se nešto lovi, no to je sve malo za dnevne potrebe i troškove ribara, kaže Trevižan.

Ponavljaju se isti problemi kao i prethodnih godina. Cijena plave ribe po kilogramu je niska (3,10 kuna), ima je puno i nema se gdje skladištiti, a kupci koji su je prošle godine uzimali još je nisu platili. Država kasni s isplatom poticaja, što dodatno otežava rad ribara. Moramo biti svjesni da je ovaj posao jako težak jer sve ovisi o ulovu, za koji se ne zna kakav ce biti.

To je svojevrsna kocka, da ne govorimo o dnevnim troškovima ribara koji su iz dana u dan sve veci. Koce ljeti rade jako slabo, a izvuce ih jesen i zima. Isto vrijedi za ribare koji love mrežama stajacicama. Mislim da bi ribari trebali zajedno pokrenuti zadruge, koje ce ipak doprinijeti kvalitetnijoj kontroli plasmana ribe na domace i europsko tržište. Zadruge danas ne rade kako treba i nešto se treba dogoditi da bi se stvar pokrenula.

Kakva je situacija na terenu provjerili smo s pulskim i medulinskim ribarima. Oni kažu da je sezona dobra, no problem je uvijek novac. Silvio Licul iz Vodnjana, vlasnik plivarice "Mauros 1", kaže da je ulov dosta dobar.

- Radimo vec peti dan zaredom i ulovili smo sedam vagona plave ribe. Otkupne izvozne cijene su niske, a one naših tvornica zadovoljavaju i krecu se izmedu 3,1 i 3,3 kune za kilogram. Najveci problem u hrvatskom ribarstvu je velik broj brodova i premali hladni pogon na kopnu koji ne može prihvatiti sve što ulovimo. Hrvatska flota broji 140 plivarica, a Pula osam, koje mogu uloviti enormnu kolicinu plave ribe, dok hladni pogon može prihvatiti samo 50.000 kašeta dnevno. Tvrtke kao što su Mirna, Adria i druge mogu prihvatiti od 15 do 17 tisuca kašeta dnevno. Ostalo možemo slobodno baciti u more. Danas smo digli tisucu kašeta, nešto manje od vagona, i sve smo plasirali. Godišnje zaradimo oko 2,5 milijuna kuna bruto. Poticaj za ovu godinu smo dobili tek jucer, a prije 20 dana su nam otkupljivaci platili ribu koju smo im predali u prošloj godini, rekao je Licul.

Mario Maras Škombro iz Pule sa svojom kocom "Kršan" lovi slabo, jer mu to vrijeme ovih dana ne dozvoljava. Ljeti je ulov bio jako loš, a od listopada se stvari mijenjaju te se nada boljim rezultatima tijekom zimskih mjeseci.

Medulinski trgovac Dean Kirac iz tvrtke Interfish kaže da nije problem otkup, vec cijena koju svakodnevno smanjuju kupci iz Europske unije.

- Otkupljivaci kojima odvozimo ribu u Italiju svaki dan smanjuju cijenu pa je naša konkurentnost upitna. Ono što nas privatne otkupljivace muci su zadruge koje dobivaju poticaj od države i mogu raditi što i kako žele. Mi ne primamo nikakve subvencije, vec rad temeljimo iskljucivo na trgovanju. Problem nam predstavlja i rok za povrat PDV-a, koji zna biti i do dva i pol mjeseca. Ipak, mogu reci da unatoc recesiji prolazimo dobro, zakljucio je Kirac.


Podijeli: Facebook Twiter