Višak kofeina izaziva napade gihta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih su blagdana mnogi posegnuli za ekstra šalicom kave kako bi se mogli veseliti do dugo u noc, medutim, kofein ima svoju mracnu stranu.

Istraživaci Medicinskog fakulteta u Bostonu su ustanovili kako više kofeina može izazvati napade gihta.

Giht je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokracne kiseline u zglobovima. Rijec je o reakciji organizma na nadraženost koju izazivaju naslage kristala u podrucju izmedu kosti i zgloba.

Bolni napadi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, a giht je 20 puta cešci kod muškaraca nego kod žena. Ipak, broj žena koje obolijevaju od gihta se povecava u menopauzi. Bio je poznat i kao "bolest kraljeva" zbog povezanosti gihta i prehrane pune mesnih delicija i alkoholnih pica.

Giht karakteriziraju akutni napadi jake i nepodnošljive boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje nekih zglobova.

"Ustanovili smo kako se broj serviranja kofeinskih pica povecava, povecavaju se i izgledi ponavljajucih napadaja gihta", zakljucili su istraživaci Sveucilišta u Bostonu. Primjerice, cetiri pica s kofeinom konzumirana unutar 24 sata povezana su s 80 posto povišenim rizikom od napadaja gihta, usporedno s picima bez kofeina.

S druge strane, kod osoba koje boluju od gihta i koje piju dva ili više pica s kofeinom dnevno, ovakvi napici ne povisuju rizik od napadaja gihta.

Strucnjaci isticu kako ova studija ne dokazuje uzrok i posljedicu, nego samo kako postoji veza izmedu pica s kofeinom i napadaja gihta. Ovi su rezultati upravo suprotni od nedavnog otkrica strucnjaka s Harvarda.

Oni su ustanovili kako cetiri šalice kave dnevno mogu i više nego prepoloviti rizik razvijanja gihta kod žena (57 posto umanjen rizik). Cak i dvije šalice mogu znatno utjecati na razvoj ove bolne upale zglobova, te smanjiti rizik za 22 posto, tvrde strucnjaci Medicinskog fakulteta na Harvardu.


Podijeli: Facebook Twiter