Višak ekonomista, pravnika i prosvjetara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema statistici pulske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najviše nezaposlenih osoba, 1.137, ima završenu srednju školu u trajanju do tri godine i školu za KV i VKV radnike. Slijede nezaposleni sa srednjom školom u trajanju do cetiri godine, kojih je 778, od kojih 515 žena. Završenu osnovnu školu ima 835 nezaposlenih, gimnaziju njih 155, a bez škole posao traži 159 osoba, od kojih cak 106 žena.

No zanimljivo je da posao traži i 160 osoba s višom školom ili prvim stupnjem fakulteta te cak 196 visokoobrazovanih osoba s diplomom fakulteta ili akademije, magisterijem ili doktoratom. Kako doznajemo sa zavoda, krajem listopada posao je tražio cak 71 diplomirani ekonomist i 22 pravnika. Bez posla su 23 profesora, od kojih sedam hrvatskog te tri talijanskog jezika, ali i 14 ucitelja. Nezaposleno je i sedam novinara, pet diplomiranih politologa, cetiri prevoditelja te po nekoliko inženjera.

Iako je ocito da je ponuda poslova za visokoobrazovane u našem gradu i županiji daleko manja nego za obicne radnike, veci dio problema leži u politici dijela fakultetskih ustanova. One, naime, ne prate potrebe gospodarstva i tržišta rada, a upisuju sve više studenata. Upravo stoga nije rijetkost da, nakon pocetnog entuzijazma i traženja posla u branši, mladi ljudi s diplomom pristaju prihvatiti poslove konobara, prodavaca ili sobarica. Barem samo u sezoni.

Krajem listopada u evidenciji pulske ispostave Zavoda za zapošljavanje bilo je ukupno 3.420 nezaposlenih osoba, od kojih gotovo 59 posto žena. Pretocimo li postotke u brojke, rijec je o 2.002 nezaposlene žene. Njih 1.196 bili su korisnici prava na novcanu naknadu, a od ukupnog broja nezaposlenih 56 osoba došlo je na Zavod zbog prestanka rada poduzeca ili poslodavca, njih 400 je zaposlenje tražilo prvi put, dok je novoprijavljenih bilo 785.

Istog je mjeseca putem pulske ispostave posao na odredeno pronašlo 114 osoba, a tek njih 11 na neodredeno. Dobra je vijest da su poslodavci prijavili potrebu za još 194 radnika.


Podijeli: Facebook Twiter