Visa i Google unapreduju placanje mobitelom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kompanije Visa Inc, Visa Europe i Google objavile su kako je globalnu licencu za Visa payWave, inovativni sistem placanja koji se temelji na NFC (Near Field Communication) tehnologiji dobio Google.

Visa payWave omogucuje korisnicima da brzo i sigurno izvrše placanje u prodajnim objektima jednostavnim prijelazom (mahanjem) mobilnog telefona ispred terminala za naplatu. Spomenuti sistem trenutno je prihvacen na stotinama tisuca prodajnih mjesta širom svijeta, isticu iz Vise. Zahvaljujuci postignutom sporazumu, banke širom svijeta koje izdaju Visa kartice omoguciti ce svojim klijentima da kreditne, debitne ili prepaid racune Visa kartica dodaju u Google novcanik - aplikaciju za mobilne telefone koja zapravo pametni telefon pretvara u digitalni novcanik.

"Mobilna tehnologija transformirala je nacin placanja roba i usluga. Ovim sporazumom ostvaruje se i dalje razvija strategija Vise da svojim korisnicima omoguci mobilno placanje s bilo kojeg izabranog mobilnog uredaja, koristeci pritom svoje postojece i sigurne Visa racune", rekao je Jim McCarthy globalni direktor sektora proizvoda kompanije Visa Inc.

"Ovaj sporazum cini Google novcanik dostupnim svim korisnicima Visa kartica širom svijeta te se može okarakterizirati kao kljucni korak u ostvarenju naše zajednicke vizije o buducnosti mobilne trgovine, koji omogucava sasvim drukcije iskustvo kupovine, kako za potrošace, tako i za trgovce", rekla je Stephanie Tilenius, potpredsjednica odjela trgovine i placanja kompanije Google.

Google novcanik kreiran je tako da olakša otvoreni ekosistem trgovine omogucavajuci potrošacima da u njega "smjeste" platne kartice, ponude, loyalty i poklon kartice te još mnogo toga. Google suraduje i s najvecim prodajnim brendovima kako bi uveo inovacije na podrucju mobilne kupovine.


Podijeli: Facebook Twiter