Virus koji izaziva dječju paralizu prijeti i Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok Europa zbog navale izbjeglica iz Sirije strahuje od epidemije polia, virusa koji izaziva dječju paralizu, hrvatski epidemiolozi tvrde kako su šanse da ova epidemija pogodi Hrvatsku iznimno male. U slučaju da zaraze i bude, zbog dobre procijepljenosti stanovništva bolest koja ostavlja teške i trajne posljedice ne bi smjela pogoditi djecu u Hrvatskoj. 

Osim izbjeglica iz Sirije, gdje je u listopadu potvrđena epidemija polia, ovu zarazu u Europu mogu donijeti i turisti koji putuju u područje Bliskog Istoka.

Premda je polio u Europi nestao prije više desetljeća, europske stručnjake brine činjenica da se djecu već godinama cijepi slabijim tipom cjepiva, te je mogućnost širenja zaraze na ovim prostorima veća. Europska se populacija većinom cijepi protiv virusa polia, no postoje područja s nižom procijepljenošću, među kojima su susjedna BiH i Ukrajina. Liječnici upozoravaju da prijenos virusa, koji se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom, može proći neprimijećeno i do godinu dana dok se ne utvrdi prvi slučaj paralize. Za to vrijeme, stotine tisuća ljudi može biti zaraženo.

Šanse da se u Hrvatskoj netko razboli od dječje paralize, čak i ako netko unese virus u zemlju, jako su male, tvrdi Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Takva bi mogućnost bila veća kad bi se epidemija polia pojavila u susjednoj BiH, ali ni tada epidemiolozi ne očekuju "ništa dramatično".

- Kad bi virus polia stigao u Hrvatsku, ne bismo imali veći broj oboljelih, a pitanje bi li ih uopće bilo ili bi virus cirkulirao sporadično među djecom - veli Kaić.

Na udaru zaraze bila bi u prvom redu necijepljena djeca, a onda ona mlađa od pet godina, jer je 2008. godine uvedeno neživo cjepivo protiv polia, s manjim rizikom od nuspojava. Cijepljenje protiv polia u pravilu se zbog različitih razloga odgodi kod oko 10 posto djece, no većina ih se cijepi u narednih godinu ili dvije. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU. 


Podijeli: Facebook Twiter