Virtuozni gipsy jazz u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga vecer Rovinj Spring Jazza bila je rezervirana za gipsy jazz koji su publici svojim iznimno toplim i strastvenim muziciranjem predstavili glazbeni virtuozi - sekstet hrvatskih i francuskih glazbenika koji cine Ludovic Beier na harmonici, Loulou Djine i Bruno Urlic na violini, Damir Kukuruzovic i Goran Grgurac na gitarama te Saša Borovec na kontrabasu.

Sekstet je hommage glazbi jazz gitarista Djanga Reinhardta i jazz violinista Stephana Grappellija, dvojca koji je obilježio europsku jazz glazbu sredinom 20. stoljeca, a koji je izvodio uglavnom upravo gipsy jazz.

Od Reinhardta je publika, izmedu ostalog, mogla cuti skladbu "Nuages" koju je Kukuruzovic posvetio nedavno preminulom glazbenom kriticaru Draženu Vrdoljaku. Izveli su skladbu "Daphne", a pri kraju, kada im se pridružio violinist Loulou Djine, i neizbježnu himnu Roma "Gelem Gelem". Izmedu ostalog na repertoaru je bila i Reinhardtova "Minor Swing", koja je bila i dio glazbe u filmu "Cokolada".

Iznimno uigrani i strastveni u svojim izvedbama muzicari su publici pružili dvosatni užitak. Iako su svi glazbenici pojedinacno bili besprijekorni, harmonika u ruci Ludovic Beiera izgledala je kao njegova najdraža igracka kojom se svakodnevno s lakocom igra.

Beier pripada mladoj generaciji harmonikaških virtuoza koji se na velike pozornice popeo vec kao djecak sa samo osam godina da bi danas dominirao jazz scenom. Najznacajnije su mu suradnje s Angelom Debarreom, Doradom Schmittom, Florinom Niculescuom i Samsonom Schmittom, a do sada je objavio desetak album.

Kriticari kažu da Beier svira harmoniku onako kako je to za gitarom radio upravo Django Reinhardt, a Damir Kukuruzovic vec dugi niz godina slovi kao jedan od Reinhardtovih najvjernijih sljedbenika u Hrvatskoj. Stoga je logican slijed bio susret dvaju glazbenika. Beier i Kukuruzovic su u srpnju 2009. snimili album ciji se izlazak ocekuje u lipnju ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter