Virtuoz Dejan Ivanović pred porečkom publikom


Koncert poznatog hrvatskog gitarista Dejana Ivanovića održan u Istarskoj sabornici bio je glavni događaj kongresa hrvatskih gitarista i ravnatelja gitarističkih festivala jugoistočne Europe koji se od petka do nedjelje održava u Poreču. Brojni hrvatski i strani gitaristi, te porečki ljubitelji klasične glazbe uživali su u cjelovečernjem koncertu Ivanovića koji je istaknuo kako mu je ovaj nastup posebno iskustvo i prilika da ponovno vidi poznata lica.

Publici u Poreču predstavio se raznolikim repertoarom u koji je uvrstio djela Johanna Sebastiana Bacha (Partita za flautu solo) Giulia Regondia (Reverie op.19) i Vicentea Arreguia (Tri lirična komada), do onih modernijih u drugom dijelu koncerta, Christophera Bochmanna (Diastrophe), Ricarda Abreua (Delirius) i Miklosa Rozsa (Sonata op.42). Svojim je suptilnim i osebujnim interpretacijama izmamio brojne aplauze publike i poziv na bis.

Nakon koncerta vikend se nastavio kongresima Hrvatske udruge gitarskih pedagoga HUGIP čiji su članovi učitelji i nastavnici gitare u zemlji, te ASEG-a, udruženja festivala i natjecanja klasične gitare zemalja iz jugoistočne Europe, na kojima su se okupili direktori i umjetnički voditelji tridesetak renomiranih festivala iz 12 zemalja regije.

- Poreč je po drugi put domaćin kongresa HUGIP-a koji se ove godine održava po četrnaesti put. Ovaj put smo se povezali s predstavnicima ASEG-a. Kongres se održava jednom godišnje, bili smo u Poreču prije šest godina i tada nam je bilo jako lijepo, pa smo se odlučili ponoviti druženje ovdje. Teme kongresa su uobičajene, a obuhvaćaju problematiku gitare, ove godine možda u nešto većem dijelu i psihologije, a imamo i jedno predavanje o jogi i glazbi, kaže Xhevdet Sahatxhija, predsjednik HUGIP-a.

Organizatori kongresa su porečko Pučko otvorno učilište i Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić", a sve se odvija u kazalištu u kojem je u sklopu kongresa predstavljena izložba gitara hrvatskih graditelja, te sajam festivala članica ASEG-a. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter