Virtualni podzemni grad uvod u stvarni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Podzemni grad XXI. - Europska interdisciplinarna platforma" tema je desetog Transart festivala, koji pocinje u petak partyjem elektronske glazbe u labinskom KUC-u Lamparna.

Rijec je o stvaranju virtualnog modela podzemnog grada, dvogodišnjem projektu udruge Labin Art Express XXI., kojem je cilj ubrzati realizaciju odavno predstavljene ideje - pretvaranje bivšeg rudnika ugljena u Labinu i Raši u pravi podzemni grad s ulicama, barovima, restoranima, galerijama, bazenom, trgovinama, muzejom rudarstva i industrije Istre i ostalim sadržajima.

Prostirao bi se dužinom od oko 15 kilometara, na 160 metara dubine, spajajuci negdašnja okna Krapan, Labin i Plomin s odvojkom koji izlazi na najvecu rabacku plažu. Program jubilarnog izdanja Transarta, o kojem razgovaramo s Deanom Zahtilom, osnivacem i predsjednikom LAE-a, potrajat ce do 1. listopada.

Što donosi najavljena svecana inauguracija virtualnog modela podzemnog grada te predstavljanje zajednice Europska interdisciplinarna platforma?

- Platforma ce konacno postati dostupna javnosti 10. rujna, kada starta internetski portal www.undergroundcityxxi.com s virtualnim modelom podzemnog grada u nastajanju. Tada ce se grad poceti puniti radovima umjetnika, arhitekata. No, ne želimo da samo oni cine Platformu.

Svakome je ponudeno da postane njezin clan-gradanin te da doprinosi razvoju virtualnog grada. Objavit cemo i nacrt njegova statuta, koji ce se doradivati po prijedlozima gradana. Zajednica vec broji 700-tinjak clanova, mahom sudionika projekta.

Francuski Libat predstavit ce prikupljenu projektnu dokumentaciju. Najavljujete i da ce kompjutori za ulazak u virtualni grad biti postavljeni na nekoliko punktova u Labinu…

- Racunala ce, s obzirom na iznenadujuce malu brzinu prijenosa podataka na drugim lokacijama, po svemu sudeci biti postavljena samo u Lamparni. Libat i austrijski Nomad theatre vec ce u petak, na partyju Back2Rave2, prezentirati trodimenzionalni model podzemnog grada - izgled i funkcioniranje - uz pripadajuce aplikacije te projicirati povijesne filmove o rudarenju.

Koliko ce taj virtualni model biti ostvariv, primjenjiv u praksi?

- Ono što ce biti prikazano stvarno postoji, to su realne dimenzije, položaj i situacije bivšeg rudnika, dobivene njegovim laserskim mjerenjem. No, naravno da ce nam virtualni model poslužiti i za umjetnicko, arhitektonsko eksperimentiranje, za radove koje se nece moci fizicki ostvariti.

I to bi, medutim, s obzirom na brzinu napretka tehnologije, moglo jednog dana biti realizirano. Virtualni podzemni grad postojat ce i nakon izgradnje onog stvarnog, s time da ce uvijek biti pedesetak godina ispred njega.

Kada bi se sve s projekcijskih platna moglo poceti seliti u zbilju? Premijerna spuštanja u grad planirala su se za 2005. godinu…

- Nadam se da ce dogodine krenuti realizacija podzemnog grada, i to sanacijom rudarskog šohta kao glavnog ulaza, te da ce lift za dvoranu od 3.500 kvadrata na dubini od 150 metara proraditi 2012. godine. Koji turist ondje nece otici popiti kavicu?!

Zahvat je samo naizgled složen, a uz to nije ništa skuplji od uredenja Pjacala i velikog kupatila. Ta prva faza stajala bi oko milijun eura. Novac se ocekuje prvenstveno od lokalnih, regionalnih i državnih izvora jer je šoht spomenik kulture. Apsurdno je da to vec nije ucinjeno. Grad je trebao najprije sanirati rudarski toranj, a onda uredivati Pjacal. (Razgovarao I. RADIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE 8. RUJNA.


Podijeli: Facebook Twiter