Virtualna dvojezična šetnja Pulom

Virtualna tura gradom (B. P.)
Virtualna tura gradom (B. P.)

U prostorijama pulske komunalne palače predstavljena je danas "Virtualna šetnja gradom 360º", realizirana kroz projektne aktivnosti Grada Pule, a u cilju promocije i vidljivosti odrađenog EU-projekta pod nazivom SAMPLE - Strengthening the Administration for Minority People Leads to Equality (Jačanje uprave za manjinski narod dovodi do jednakosti).

O projektu je govorio zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, ujedno odgovorna osoba, rekavši da je započet početkom godine, a ovo je jedna od završnih aktivnosti prije njegova zaključenja Okruglim stolom o pravima pripadnika nacionalnim manjina u gradu Puli, koji će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula održati u petak, 27. studenoga.

- U virtualnoj šetnji gradom namjera nam je bila prikazati što smo u sklopu projekta napravili, ali onda smo odlučili malo proširiti priču te u virtualnu turu uključiti i druge znamenitosti grada, naveo je Radin.

Virtualnu turu gradom osmislio je Federico Debetto, certificirani fotograf Google Mapsa zadužen za realizaciju virtualnih tura za Street View.

- Za Pulu sam osmislio virtualnu turu koja obuhvaća simbolična mjesta vezana za višejezičnu integraciju kao što su Grad Pula s postavljenim dvojezičnim natpisima i oznakama na uredima, Zajednicu Talijana s koncertnom dvoranom i barom te neke simbolične znamenitosti kao što su Amfiteatar, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca, naveo je Debetto te dodao da integracijom te vrhunske multimedijalne tehnologija Pula postaje prvi hrvatski grad koji se na ovaj način uvrstio u Google Maps.

Inače, ova je virtualna šetnja uključena u originalnu Googlu maps turu, a uskoro će biti i na web-stranicama Grada. Korisnik može, kako je pojasnio Debetto, dijelove grada i spomenika sagledati sa svih strana, od podova do stropa, zumirati detalje kao da je stvarno tamo, zatim ući u njih te pročitati kratke bilješke o njima, i to na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Kako je na kraju zaključio Radin, cilj projekta bilo je predstavljanje rezultata projekta SAMPLE, odnosno virtualna promocija dvojezičnosti u gradu. Stajao je 20 tisuća eura, od čega je učešće Grada bilo dvije tisuće, a sama je tura koštala 1.500 eura. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter