Virtualna djevojčica otkrila tisuću pedofila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevladina organizacija Terre des Hommes objavila je u ponedjeljak da je stvorila virtualnu filipinsku djevojčicu kojoj se javilo više desetaka tisuća predatora spremnih platiti da vide tu desetogodišnjakinju seksualno aktivnu pred web kamerama, što je omogućilo identificiranje njih više od tisuću.

"Stvorili su virtualnu desetodišnju Filipinku na internetu", rekao je predstavnik udruge Albert Jaap van Santbrink, na konferenciji za novinare u Den Haagu i precizirao da su predatori kontaktirali s virtualnom djevojčicom nazvanom Sweetie, posebice na forumima. Bili su spremni platiti kako bi se Sweetie prepustila seksualnim radnjama pred web kamerama.

Među predatorima, više od 1.000 ih je lako identificirano u 65 zemalja. Ta NGO je došla do njihovih adresa, brojeva telefona i fotografija i priopćila njihove identitete nadležnim vlastima, posebice Interpolu. "Pošto se sve to zbivalo na internetu, oni misle da ih nitko ne prati, pa je bilo jednostavo skupiti informacije", rekao je predstavnik udruge Hans Guyt.

NGO želi senzibilizirati javno mnijenje i vlasti na pojavu prostitucije djece na internetu i nezadovoljan je malim brojem privedenih zbog seks turizma putem web kamera. Oni tvrde da je samo šest kriminalaca privedeno posljednjih godina.

Van Sanktbrink ističe ako je Terre des Hommes mogla identificirati više od 1.000 predatora, vlasti cijelog svijeta bi trebale moći identificirati puno više njih. "Uz nešto više sredstava mogli smo lako identificirati njih 10.000", ocijenio je Guyt.

Terre des Hommes je pokrenula peticiju na razini svijeta i objasnila da je prenijela svoj modus operandi vlastima raznih zemalja, posebice u pogledu načina izrade virtualnog portreta djevojčice za stvaranje fotografije i na koji je priključena na javne "chatove" kako bi se ulovili predatori. NGO navodi da je oko 750.000 pedofila u svakom trenutku online na internetu, na temelju podataka UN-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter