Virtual Gaming World stvarnost je današnje mladeži

Slavko Blagojević zaustavlja Matu Bilića (T. JURIĆ/PIXSELL)
Slavko Blagojević zaustavlja Matu Bilića (T. JURIĆ/PIXSELL)

Zahvaljujući nekolicini entuzijasta iz Istre te pokroviteljima Gradu Puli i Istarskoj županiji, mlađi su naraštaji ovog vikenda imali prilike doživjeti svojevrsni festival u malom posvećen onome što je njima najinteresantnije - video igricama. U pulskom Domu hrvatskih branitelja održao se prvi istarski event virtualne tehnologije i igara Virtual Gaming World, na kojem su se predstavili vodeći brendovi iz oblasti virtual tehnologije sa svojim novim tehnologijama, igrama, gadgetima i ostalim.

Glavna tema mladih

Iako su se na festivalu mogle igrati razne igrice i isprobati VR naočale i simulatori, za koje su itekako zainteresirani i oni srednje dobi, Dom branitelja bio je pun mališana. Njima nije bilo teško niti strpljivo čekati u redu da dođu na red za igranje, a posebice kada su morali strpljivo čekati na VIP Meetingu da bi se slikali sa zvijezdama i popularnim hrvatskim gejmerima Markom Kofsom i Bloodmasterom, te da bi dobili njihov autogram. To su, između ostalog, učinila i braća Mihael i Samuel Vošten.

- Došao sam ovdje da vidim majstora Bloodmastera. On igra Minecraft i objavljuje snimke na Youtubeu pa možemo nešto i naučiti. Ja inače najviše volim igrati GTA 5. Drago mi je što je nešto ovakvo organizirano u Puli i da imamo priliku uživo vidjeti ove gejmere, rekao je desetogodišnji Samuel.

Njegov 12-godišnji brat Mihael također je rekao da mu je jako drago što je u Puli organiziran prvi ovakav festival i volio bi, istaknuo je, kada bi se i slijedeće godine organizirao ali da bude još više sadržaja, igrica i turnira, pa i neki drugi gejmeri i zvijezde. Uostalom, kaže Mihael, igrice, mobiteli, aplikacije, razni programi i ostalo što se tiče novih tehnologija glavna su tema svih razgovora njegovih vršnjaka. Međutim, nije siguran da bi se jednog dana volio baviti poslom koji je vezan uz takve tehnologije.

Nostalgija roditelja

Roditelji su se uglavnom sa smiješkom okupljali oko stola Video Games Worlda iz Umaga na kojem su se s nostalgijom prisjećali nekih davnih dana kada su se pojavile prve video igrice. Tu su bili izloženi sad već kolekcionarski primjerci, od prvih Nintendo Gameboy igraćih konzola, preko svih izdanja Play Stationa i Nintenda Wii, a bili su tu i Sega Mega Drive, Nintendo Game Cube, te legendarnog Super Nintenda.

- Neki znaju za te starije igrice, neki pitaju za njih, a neki najmlađi uopće nisu zainteresirani i samo prođu dalje. Ali sve ove igrice zapravo imaju veliku vrijednost jer interes za njima među gejmerima i kolekcionarima ponovo raste, pogotovo ako rade, a ove naše sve rade. Tu se mogu pogledati i razni kolekcionarski predmeti vezani uz igrice, kao što su neke lutkice i kolekcionarske figure popularnih likova iz video igara. Iskreno, meni je jako zanimljivo barem probati te igrice, a dosta posjetitelja igra jednu od starijih igrica koja je još uvijek u funkciji i stalno je red za tim stolom. To je Nintendo Entertaiment star 32 godine, uputio nas je David Jagodić iz Pule. (Piše Patricija SOFTIĆ, Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter