Viroze i dalje haraju, gripe još nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prvi slučaj gripe u Hrvatskoj zabilježen još početkom prosinca, i to u Zagrebu, u Istarskoj županiji dosad još nije evidentiran niti jedan slučaj. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je lani, za ovu sezonu gripe, 295 tisuća doza cjepiva, od čega je u Istru preko županijskog Zavoda za javno zdravstvo stigla 13,1 tisuća, a sve prema procjeni na bazi prošlogodišnjih podataka o interesu za cijepljenje, broju cijepljenih i oboljelih.

No, prema riječima dr. Vlaste Skopljak, voditeljice Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, još uvijek nisu ažurirani podaci o tome koliko je osoba dosad stvarno i cijepljeno.

- Cjepiva još uvijek ima. Dakle, još je moguće cijepiti se, premda su većinom liječnici predviđene količine cjepiva i potrošili. U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđena prisutnost gripe, a vjerojatnost za njenom pojavom u Istri veća je u veljači, ističe dr. Skopljak.

Što se tiče ostalih zimskih bolesti, najviše ima viroza, a posebice tomu pogoduju promjene temperatura zraka.

- S čestim promjenama temperature zraka lakše se zaradi prehlada, no u suštini nismo zamijetili da je epidemiološki to izvan prosjeka. Dakle, situacija je zasad, za ovo doba godine, uobičajena, doznajemo od dr. Skopljak.

U ordinaciji liječnice opće medicine dr. Vlaste Lorencin Petrović nisu potrošene sve predviđene doze cjepiva. Na raspolaganju ima još oko tri četvrtine, doznajemo. U ovoj je ordinaciji bilo najviše oboljelih od angine, no ni to, s tek dva do tri slučaja dnevno, nije bilo ništa značajno.

Kako kaže dr. Lorencin Petrović, ovakvo neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine s dosta vlage pogoduje kardiovaskularnim bolestima, bronhitisu, no konačna situacija je standardna za ove zimske mjesece. Gripu očekuju krajem siječnja.

Pridržavanje mjera opreza nije naodmet, stoga liječnici preporučuju što kraći boravak na mjestima gdje se kreće puno ljudi, često pranje ruku te prehranu bogatu vitaminima. Valja još napomenuti da se gripa ne liječi antibioticima, već se oboljelima preporuča mirovanje, kućna izolacija te uzimanje lijekova za smirenje kašlja, grlobolje, curenje nosa te lijekova za snižavanje temperature, puno tekućine i vitamina C. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter