Virovitičanin među modnom elitom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pariškom Tjednu mode predstavljena je nova kolekcija dizajnera Damira Dome. Rođen u Virovitici, a odrastao u Njemačkoj, Doma se nakon završetka studija dizajna u Münchenu i Berlinu preselio u Antwerpen gdje je radio s dizajnerom Dirkom Schönbergerom i Rafom Simonsom. Vlastitu modnu marku pokrenuo je 2006. godine, nakon što je upoznao Stephana Wembachera, predsjednika međunarodne modne grupe Paper Rain. Sljedeće godine na pariškom je Tjednu mode predstavio prvu mušku kolekciju za sezonu proljeće/ljeto 2008. koju su modni kritičari opisali kao intelektualnu i poetičnu.

Mladi dizajner čije kreacije nose zvijezde poput Rosario Dawson, Lennyja Kravitza, Brucea Springsteena, Jareda Leta i Roberta Pattinsona smatra se jednim od najvažnijih njemačkih kreatora svoje generacije. Modno prisutan u Švicarskoj, Singapuru i New Yorku, 32-godišnji je dizajner prvu žensku pret-a-porter kolekciju predstavio je na pariškom Tjednu mode prije dvije godine.

Višestruko nagrađivani hrvatsko-njemački modni dizajner s pariškom adresom nedavno je u francuskoj prijestolnici otvorio prvi "flagship store" Damir Doma Boutique. Salon u poznatoj pariškoj ulici Rue Faubourg Saint-Honoré koji je dizajnirao australski arhitekt Rodney Eggleston predstavlja dosadašnji vrhunac Dominog stvaralaštva. Njegova najnovija kolekcija svojevrsni je urbani kolaž, kombinacija glatkih svilenih tkanina, savršenih detalja i jakni inspiriranih vojnim krojevima.

- Želio sam kolekciju punu moći. Ove sezone u središtu je pozornosti urbana, samouvjerena osoba, izjavio je mladi dizajner koji je do sada bio poznat po lepršavim, širokim kreacijama. Modni stručnjaci pohvalili su njegovu ambicioznu kolekciju u kojoj su svoje mjesto našle i ruske kozačke odore, jakne s kimono-rukavima i slično. Dvadeset i devet različitih kreacija u crnoj, smeđoj, plavoj i kobaltnoj boji povezuje jedna zajednička karakteristika - dekonstrukcija.

- Naravno da sam avangardan. Ja režem, lomim stvari i onda ih ponovo sastavljam. Stvaram kolaž, objasnio je Doma. S tehničke strane mnogi su njegovi krojevi doživjeli potpunu preobrazbu pa su tako jakne i topovi postali hlače i suknje i obrnuto. Primjerice, hlače i suknje visokog struka u pojasu su dobile bogate nabore koji su prvotno bili dio dizajna torbi. Doma je također pomiješao muške i ženske elemente, odnosno široke kratke kožne hlače s odgovarajućim tunikama bez rukava. (I. KOCIJAN/NL; foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter