Virovitica: Skrivao više od 10 tona duhana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na imanju 50-godišnjaka iz Lozana kod Virovitice policija i djelatnici virovitičkog Carinskog ureda pronašli su u podzemnom skrovištu više od 10 tona skrivenog nelegalnog duhana u listu, vrijednog šest milijuna kuna, izvijestila je u petak virovitčko-podravska Policijska uprava na izvanrednoj konferenciji za novinare.

"Istraga je započela 16. veljače u ranim jutarnjim satima. Nakon što su istražitelji pronašao metalni okvir koji vodi u podzemno skladište sa skrivenim kutijama nelegalnog duhana, 26-godišnji sin vlasnika imanja uzeo je sjekiru i prijete?i krenuo na policajaca, vrijeđajući ga zbog čega je policajac iz službenog pištolja ispalio dva hica u zrak. Vrijeđanja su i nakon toga nastavljanja pa su policajci bili prisiljeni upotrijebiti raspršivač s nadražujućom tvari ", rekla je voditeljica Službe kriminalističke policije Marija Štajdohar. No, dodala je, ni to ga nije zaustavilo  pa je uzeo kanister s plavim dizelom i polio otvor za podzemno skladište i zapalio ga upaljačem, a zatim polio sebe i policijske službenike. Nakon što su se otac i sin oglušili na sve naredbe svladani su tjelesnom snagom i uhićeni, rekla je Štajdohar.

Policija je na mjesto događaja odmah  pozvala Javnu vatrogasnu postrojbu koja je ugasila požar.  Provedenim kriminalističkim istraživanjem u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Virovitici, protiv 50-godišnjeg oca i 26-godišnjeg sina podnesena je kaznena prijava zbog napada na službenu osobu.   Također protiv obojice podneseni su i optužni prijedlozi zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

"Vrijednost pronađenog duhana na crnom tržištu je 54 milijuna kuna. Za šverc ovolike količine duhana predviđena kazna za pravne osobe od 10 tisuća do 2 milijuna kuna, a za fizičke od 5 do 100 tisuća kuna", rekao je na konferenciji pročelnik područnog Carinskog ureda Osijek Davor Petović. (H)


Podijeli: Facebook Twiter