"Virginia Woolf" večeras otvara novu kazališnu sezonu


Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula otvara večeras u 20 sati na maloj sceni novu kazališnu sezonu premijerom predstave Edwarda Albeeja "Virginia Woolf" nastale prema klasiku "Tko se boji Virginije Woolf?" Edwarda Albeeja u prijevodu Gordane V. Popović, a pod redateljskom palicom Damira Zlatara Freya. U glumačkom ansamblu su: Nela Kocsis kao Martha, Aleksandar Bogdanović kao George, Helena Minić kao Honey i Duško Modrinić kao Nick. Večeras je predstava za uzvanike, a reprize su 4., 5., 7., i 8. listopada u 20 sati.

Redateljeva suvremenost

Predstava počinje kada sredovječni bračni par Martha i George po završetku fakultetske zabave ugošćuju mladi bračni par, Nicka i Honey.

"Noć u kojoj se pod izlikom suviška alkohola ruše ograde društvenih pravila, onih koje malograđanskom sigurnošću jamče takozvani uspjeh, Damir Zlatar Frey nemilosrdno prokazuje i pokazuje naličje ove naše civilizacije i kulture, zapisala je Željka Udovičić Pleština, koja je uz Zvonimira Peranića, dramaturška savjetnica predstave. U nastavku ističe da se redateljeva suvremenost "ogleda i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu 'novu' generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam. Ipak, 'Virginia Woolf' pruža nam mogućnost individualnoga bijega od društvenih konvencija, sugerirajući nam da se još uvijek možemo izboriti za mogućnost izbora; za pravo na vlastitu zbunjenost i šutnju unutar civilizacije koja insistira na komunikaciji buke; u pravu na postavljanje pitanja u svijetu koji takva pitanja izvrgava ruglu; u pravu na romantizam i melodramu u svijetu koji se srami emocija".

Praizvedba 1962. u New Yorku

"Tko se boji Virginije Wolf?" praizvedena je u New Yorku 1962. i bila je prvi Albeejev veliki komad koji ga je svrstao među najbolje američke pisce dok je drama postala i ostala literarni i teatarski klasik. Njena tema provocira uvijek nove generacije kazališnih, ali i filmskih umjetnika. Ta se antologijska drama ogleda u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, melodrame, tragedije, slapsticka, satire. Više od pedeset godina s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, uvijek jednakom svježinom, svojstvenom djelima koja nadilaze kulturološke razlike, osvajajući emocije publike da bi se potom njima superiorno poigrala.

Damir Zlatar Frey osim režije potpisuje i dramaturgiju, koreografiju, kostimografiju, scenografiju i izbor glazbe. Oblikovatelj svjetla je Dario Družeta, asistent redatelja je Manuel Kaučić koji je i organizator i inspicijent, kostime je izradila Desanka Janković, asistent scenografa je Goran Šaponja, asistent scenografa i glavni slikar je Damir Medvešek. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter