VIPnetova antena posvadala susjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne želimo odašiljac pored naših kuca, spavacih i djecjih soba", rekli su nam mještani Ližnjana, koji su ovih dana Opcini Ližnjan, ali i Županiji poslali prijavu odnosno peticiju protiv antene VIPneta, koju potpisuje 50-ak obitelji. Nazivaju se Inicijativom za uklanjanje odašiljaca mobilne telefonije iz neposredne blizine stambenih objekata i vrtica te ustraju u tome da se s kuce njihove susjede Wande Šimicevic na broju 723 skine VIPnetova antena. Stojan Uzon rekao nam je da je postavljanje antene pocelo krajem srpnja.



- Gospoda mi je rekla da je to repetitor i da on ne utjece ni na cije zdravlje. Ta je antena štetna za naše zdravlje, blizu je kuca, a tu su još i vrtic i škola, rekao je Uzon. Njegova supruga Eržebet smatra da u Ližnjanu ima dovoljno mjesta da se antena postavi daleko od kuca. Dodala je i da su radovi izvedeni usred sezone, kad su opcinskom odlukom zabranjeni.

Kuca Andree Doblanovica najbliža je anteni. - Ona sigurno zraci. Branko Matic, moj susjed, prvi je primijetio da se nešto zbiva na susjedinom krovu. Kad sam došao doma s posla vidio sam reklamu, ali nisam znao da je unutar nje antena. Nikog od susjeda nisu pitali za suglasnost. U svakom slucaju, želimo da se antena ukloni, bio je rezolutan Doblanovic.

Jedan Ližnjanac, diplomirani inženjer elektrotehnike, tvrdi da u svijetu antene ne smiju biti na manje od 500 metara od kuca. Ovdje je, veli, antena na samo 15 metara od spavacih soba, a 10 od prostora na kojem se djeca igraju. Pita se kakve ce posljedice ta djeca imati za 20 godina.

Iz korporativnih komunikacija VIPneta dobili smo odgovor da je antenski prihvat postavljen zbog zahtjeva korisnika za dodatnim poboljšanjem kvalitete mobilnog signala. Sukladno Pravilniku o jednostavnim gradevinama i radovima, tvrde u VIPnetu, za postavljanje elektronicke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme (antenski prihvati) na postojece gradevine nije potrebna lokacijska i gradevinska dozvola, vec samo odobrenje Ministarstva zaštite okoliša. Oni vele da ta antena ne šteti zdravlju. Isto kaže i Wanda Šimicevic, vlasnica kuce na koju je postavljena.

- To nije repetitor, nego antena. Iznajmila sam šest kvadrata moga krova. Nikad ne bih povrh glave stavila nešto što šteti meni i mojim ukucanima, a ni susjedima. Ovdje živim 365 dana na godinu. Prvo su susjedi nazvali policiju pa komunalnog redara i gradevinsku inspekciju, a ja za sve imam papire. VIP mi je dokazao da antena ne šteti, ali ako neki strucnjak dokaže suprotno, ja cu je prva ukloniti, kazala je Šimicevic. Veli da ju je postavila iskljucivo da olakša poslovanje svog obrta, buduci da u tom dijelu Ližnjana nema dovoljno signala. Kaže da je Pula prepuna takvih antena.

- Susjedi nikad nisu došli kod mene na razgovor. Samo im je bitno koliko ja dobivam od najamnine. Antena još nije u funkciji i prije toga ce se provesti mjerenja. Ona ne zraci više od obicnog mobitela. Želim imati dobre odnose sa susjedima i dokazati im da antena ne šteti nikomu, zakljucila je Šimicevic.


Podijeli: Facebook Twiter