Vipavska bura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Burja Belo
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Primož Lavrencic - Posestvo Burja
Lokacija: Podraga, Vipavska dolina, Slovenija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: grdobina u pecnici s krumpirima i aromaticnim biljem
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 220 kuna (Cicibela, Rovinj)

Negdje u zimu 2005. moj me dragi prijatelj vinski novinar Željko Suhadolnik pozvao na prezentaciju jednog relativno nepoznatog slovenskog vinara Primoža Lavrencica iz Vipave.

Rado sam se odazvao te ostao iznenaden kvalitetom vina koja nam je prezentirao ovaj mladi vinar koji u tom momentu nije imao uvoznika za Hrvatsku. No prije nekoliko godina opatijski vinski trgovac Luketic d.o.o odlucio se na uvoz vina Lavrencicevih koja se na tržištu nalaze pod imenom Burja.

Bura ili Burja je poveznica Istre i Vipave jer u obje regije jako puše, što odreduje životnu filozofiju ljudi koji su se saživjeli s ovim hladnim i snažnim vjetrom.

Primoževi preci su se doselili u Vipavu negdje iz Dalmacije te su se skrasili u selu Podraga u blizini Ajdovšcine. Cuve Burja belo je mješavina tri sorte: malvazije istarske, rebule i laškog rizlinga (graševine) u pravilnim omjerima po jednu trecinu za svaku sortu.

Primož daje veliki naglasak na rad u vinogradu te izuzetno poštuje tradiciju, a vinogradi su mu u prosjeku stari od 30 do 60 godina. Da bi ostao dosljedan prirodnim procesima te u želji da ostane u kontaktu s prirodnom mikroflorom, u moštu ostavlja 20 posto kožice do prvog pretoka vina.

Vino odležava 14 mjeseci u velikim hrastovim bacvama Tino, koje imaju zapreminu od 2.000 do 3.500 litara! Ima prekrasnu zlatnožutu boju i bistro je! Na mirisu osjetimo ugodnu vaniliju, malo travnatih nota koje naginju na paprat i suhu travu te malo suhe marelice.

Vino je suho, toplo, mekano, svježe, ima jednu ugodnu gorcinu u retro okusu, punoga je tijela, djelomicno trajna i intenzivna okusa.

Smatram da je ovo vino spremno za konzumaciju, no ako pricekam koju godinu, ono ce biti još bolje. Važno je napomenutu da je Burja iz berbe 2008. osvojila zlatnu medalju u ovogodišnjem Decanterovom ocjenjivanju vina.


Podijeli: Facebook Twiter