Vinu u etiketi Glasa Istre ugledno priznanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je ovog proljeća na hrvatskom festivalu ambalaže Cropak 2014. nagrađen njihov dizajn etikete istarskog vina Piquentum Brazda, isproducirane od objavljenih stranica/tekstova Glasa Istre, istarski dizajnerski studio Sonda za ovo je prilično originalno dizajnersko rješenje ovih dana dobio i uglednu međunarodnu dizajnersku nagradu Red Dot.

Međunarodni stručni žiri ovu je nagradu u kategoriji dizajna ambalaže dodijelio studiju iz Vižinade, pregledavši prethodno 7,096 prijavljenih radova iz 49 zemalja svijeta. U žiriranju je sudjelovalo 24 stručnjaka s područja dizajna iz zemalja Europe, ali i Južne Afrike, Južne Amerike, Singapura? Vino radi priroda Proizvođač vina je Dimitri Brečević i njegov Vinski podrum Buzet. Vino je buteljirano u ovoj godini, u limitiranoj ediciji od 200 boca, no pripreme za izradu etikete sežu u berbu 2012. godinu, kada je prikupljeno 200 primjeraka Glasa Istre, objavljenih na dan berbe, 21. rujna 2012.

Ovo vino iz vinograda Istre, punih 80 godina obrađivan prirodnim metodama, u potpunosti odražava filozofiju proizvođača Dimitrija Brečevića i njegov stav da najbolje vino radi sama priroda. Njegova je filozofija da vino stvaraju vrijeme, prostor i iskrenost te mu nisu potrebni drugi dodaci. Listovi preuzeti iz Glasa Istre u ovom slučaju simboliziraju vrijeme (dan berbe), prostor (novine koje izlaze u regiji - Istra, mjestu proizvodnje vina) i iskrenost (novinski listovi lišeni su bilo kakvih intervencija i prenose informaciju o zbivanjima na dan berbe upravo onako kako su ona prezentirana u mediju, odnosno predstavljaju refleksiju jednog vremena na način kako je ona prezentirana javnosti). Grafički element - brazda Grafički element izgleda novinskog teksta, koji podsjeća na obrađeno polje, nadovezuje se na ime vina - Brazda.

Red Dot je jedno je od najvećih dizajnerskih priznanja u svijetu, s najduljom tradicijom, a ovo je ukupno šesto Red Dot priznanje Sondi, a prvo s područja dizajna ambalaže. Dosad ga je osvojila u 2012. i 2103. za dizajn najlakše skije na svijetu Delight Elan, dva puta za plakate festivala Booktiga - sajma rabljenih knjiga u Poreču; za plakat Festivala igranog filma u Puli te za publikaciju Pregled hrvatskog dizajna 11/12. Tako je nakon nagrada s područja tiskovina, publikacija i proizvoda, ove godine priča zaokružena i dizajnom za ambalažu. (NAPISAO Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter