Vintijanci još uvijek mokri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vintijanci bi uskoro mogli biti puni plikova od uboda komaraca ako nadležni ne poduzmu nešto s velikom lokvom koja je nastala zbog obilnih kiša preko puta kamenoloma. Zemlja nije mogla upiti enormne kolicine vode, a ona nije mogla niti otjecati kanalima koji su izgradeni još u austrougarsko doba, a i zatrpani su.

Dolazi toplo vrijeme, a velika vodena površina nalik mocvari bit ce idealno stanište za komarce s kojima ce se morati boriti okolni stanari.

- Vec nekoliko mjeseci nam je voda skoro pred vratima. Zvali smo u Opcinu Medulin, ali nitko nije ništa poduzeo. Kanale nitko nije cistio, gradile su se okolne prometnice i sad imamo bazen. Susjed preko ceste je morao poklati kokoši jer mu je voda sve poplavila. Ljudi su nešto pokušavali sami sanirati i djelomicno uspjeli. Ovdje nikad nije bilo vode, a ova lokva stoji vec mjesecima. Poplavljeni su nam vrtovi, uništeni nasadi pšenice, žale nam se mještani.

Slicnu situaciju su imali i Medulinci sa svojom poznatom lokvom, no tamo je bilo moguce ispumpati vodu prema moru, a Vintijanci su u udolini te ce jedino rješenje biti odštopavanje kanala.

- Pokušat cemo sami riješiti problem lokve ako se radi o jednostavnijem zahvatu, u suprotnom za to ce se morati pobrinuti Hrvatske vode, odnosno projektirati novi kanal, kaže medulinski nacelnik Goran Buic.

Medulinska lokva, napominje, proglašena je vodnim dobrom nekoliko dana prije poplave pa se za nju trebaju pobrinuti Hrvatske vode. To znaci i snositi nepredvidene troškove kopanja kanala i ispumpavanja lokve.


Podijeli: Facebook Twiter