Vintage haljine za sve prigode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haljine su u današnje vrijeme krucijalni komad u garderobi gotovo svake žene, jer htjele mi to priznati ili ne, uvijek je na pomolu neka formalna prigoda koja zahtijeva takav pristup.

No, osim što je nužan odjevni komad, haljina je takoder omiljeni dio stylinga brojnih djevojaka i žena, koje se posljednjih godina sve cešce priklanjaju vintage trendu te su u stalnoj potrazi za nesvakidašnjim i drugacijim dizajnom.

Iako je originalne haljine iz razdoblja od 1920-ih do 1960-ih nemoguce pronaci u prosjecnom i nespecijaliziranom ducanu, brojni high end i high street brandovi iz sezone u sezonu, u potrazi za inspiracijom, posežu za necim vec videnim i reinterpretiraju staro u skladu sa suvremenim trendovima.

Poznata dizajnerska imena takoder se vole vracati u prošlost, pogotovo ukoliko se radi o etabliranoj modnoj kuci s dugogodišnjom tradicijom i bogatom arhivom, iz koje se svako toliko neka davno zaboravljena moda ponovno vraca na velika vrata.



Tako je Miuccia Prada u svojoj Miu Miu liniji ove jeseni posegla za trendovima iz davnih 40-ih, producirajuci liniju romanticnih vunenih i svilenih haljina s printom durdica.

Valentino
se takoder vraca nekim starim formama i kroz iste provlaci svoj zaštitni znak - vatreno crvenu boju, dok pionir americke visoke mode, Oscar de la Renta, za svecane prigode sugerira koktel haljine u stilu 50-ih, koje sa svojim promišljenim detaljiziranjem djeluju vrlo luksuzno.

Svakako valja spomenuti i modu Alice Temperley i Diane von Furstenberg, dizajnerica koje su se vratile u postviktorijansku eru i prigrlile bogato izvezene, dugacke haljine u stilu charlestona.

High street ponuda na Asosu, pak, mnogo nade polaže u haljine s floralnim i tockastim printom, sitnijih ili krupnijih dimenzija, koje bismo na prvi pogled mogli smjestiti u razdoblje 40-ih i 50-ih godina.

Popularne su i haljine sa suknjama puna kruga, ali i primjerci s petar pan ovratnikom koji su se nosili u prvoj polovici i u sredini 20. stoljeca.

Nešto otvorenije verzije su kratke i bogato izvezene haljine, koje takoder evociraju uspomene na charleston, dok su istovremeno zastupljene i jednostavne haljine A-kroja, koje nam ponovno stižu iz dalekih 60-ih.


Podijeli: Facebook Twiter